KuriózumMár 150 ezer liter tejet adott a német szuper tehén

Már 150 ezer liter tejet adott a német szuper tehén

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tizenhárom év alatt már több mint 150 ezer liter tejet adott egy fekete-fehér Holstein szarvasmarha a németországi Talling egyik farmján, és teljesítményével előkelő helyen áll egész Németországban. A gazda az állatok magas komfortérzetével magyarázza a jó tejelési eredményeket.

Holstein szarvasmarhaA Ria nevű tehén által eddig produkált összmennyiséggel egy egész éven át el lehetne látni tejjel és tejtermékekkel egy 1800 lakosú települést. Rajnavidék-Pfalz tartományban jelenleg nincs egyetlen más marha sem, amely több tejet adna. Szakemberek szerint Ria jó úton van afelé, hogy új tartományi rekordot állítson fel. Az eddigi csúcsteljesítmény a 2010-ben kimúlt Villa nevű liessemi tehénhez fűződik, amely 15 évig tartó élete során 184 ezer liter tejet adott.

A világrekordot egy kanadai tehén, az Ottawa mellett élő Smurf tartja, amelynek tőgyéből 2012-ig 216 ezer liter tej származott.

Christoph Manz tallingi gazda szerint a rövidesen 11. borját ellő Ria kezdettől jobban tejel az átlagosnál, bár nem részesül kivételes elbánásban a többi marhához képest. A gazda szerint a különleges géneken és a jó takarmányon kívül az magyarázhatja a rendkívüli teljesítményt, hogy Ria a társaihoz hasonlóan jó körülmények között él: az összkomfortos istállón belül az állatok szabadon mozoghatnak, akkor esznek, amikor megéheznek, a fejőrobottal akkor fejetik le magukat, amikor akarják, ha viszket a hátuk, bármikor megvakartathatják magukat az istálló falára helyezett forgókefével, továbbá külön járkáló- és nyugalmat biztosító kényelmes fekvőhelyük van.

A 160 tehenet tartó Manz család elmondta a dpa-nak, hogy az évek során egyre javítottak az istálló komfortfokozatán, mert rájöttek, hogy az állatok annál több tejet adnak, minél jobban érzik magukat. Amikor az állományt tíz éve beköltöztették a szabad mozgást biztosító új, tágas istállóba, a tehenek váratlanul 3000 literrel több tejet adtak az első évben. Jót tett a marhák komfortérzetének a fejőautomaták felszerelése is, mert így az állatok a nap bármely szakában leadhatják tejüket, nincsenek kitéve a stressznek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek