KoktélMájának 60%-át adta a lány, hogy megmentse barátja életét - most együtt...

Májának 60%-át adta a lány, hogy megmentse barátja életét – most együtt indultak egy maratonon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Négy évvel ezelőtt Dave Kane a Maine állambeli Cape Elizabeth-ből, borzalmas hírt kapott az egészségi állapotával kapcsolatban.

Addig mindig is egészséges volt, és jó formában volt, de négy évvel ezelőtt az orvosok rákot fedeztek fel az epevezetékében. A májátültetés volt Dave egyetlen esélye a túlélésre, ezért a férfi a családtagjai és a barátai segítségét kérte. Amikor barátja, Sara Kate Gillingham hallott az állapotáról, úgy érezte, mindenképpen meg kell tudnia, alkalmas-e donornak.

Dave azt mondja, hogy „a diagnózis elég sötét volt”, de szerencsére Sara Kate tökéletes jelöltnek bizonyult, és a nő hajlandó volt kés alá feküdni, hogy felajánlja a férfinak egészséges mája 60%-át, és ezzel megmentse az életét.

Fotó: Sara Kate Gillingham/Facebook

„Nem is tudom, valamiféle elhivatottságot éreztem” – magyarázta a nő. „Úgy éreztem, nagyon jó helyzetben vagyok ahhoz, hogy megtehessem ezt. Jó érzés, hogy most itt ülhetünk, és mosolyogva, nevetgélve mesélhetünk erről. De az nagyon sötét időszak volt.” – tette hozzá.

A műtét jól sikerült, és Sara Kate és Dave egyaránt felépült. A barátságuk is elmélyült a szervátültetés utáni első években, és azóta már a második, sőt a harmadik évfordulót is megünnepelhették közösen. Idén, a negyedik évben, úgy döntöttek, azzal ünnepelnek, hogy részt vesznek a New York-i maratonon.

Sara Kate és Dave ugyanakkor kihasználta az alkalmat, és adománygyűjtésbe kezdtek az American Liver Foundation számára. Egyedülálló történetük sajtóvisszhangja lehetővé tette számukra, hogy felhívják a figyelmet az élő szervadományozásra, hiszen érthető módon mindketten elhivatottak ezen a téren.

A szervekre várakozók listája hosszú, így ha az embernek sikerül találni egy élő donort, aki hajlandó az adományozásra, az életmentő lehet, és Dave hihetetlenül hálás barátjának ezért a nagylelkű ajándékért.

„Sara Kate megmentette az életemet” – mondta a férfi.

Fotó: Sara Kate Gillingham/Facebook

„Ez az, ami olyan nagyszerű ebben a lehetőségben, hogy futhatunk, és nyilvánosságra hozhatjuk Sara Kate hihetetlen bátorságát, nagylelkűségét és szeretetét, valamint felhívhatjuk a figyelmet a szervadományozás fontosságára” – tette hozzá.

Sara Kate úgy érzi, a szervadományozás nagyobb jelentőséget adott az életének, és azt reméli, hogy a történetük megmutatja az embereknek, hogy szervdonorként nagyobb hatással lehetnek a világra, mint gondolnák. Jelenleg önkéntesként segít más donoroknak, felvilágosítást nyújt az adományozás és a felépülés folyamatáról.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek