OtthonMagyar zsenialitás! Egy találmány, amely egy családi ház éves áramellátását képes biztosítani!

Magyar zsenialitás! Egy találmány, amely egy családi ház éves áramellátását képes biztosítani!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A magyarokról úgy tartják, hogy találékonyak, kreatív megoldásokat ötlenek ki különböző problémák orvoslására, gondolkodásuk kissé eltér a többi európai nemzetétől.

Fotó: Polgár Károly/Facebook.com
Fotó: Polgár Károly/Facebook.com

Ezt bizonyítja Mátraházi János ötletes szerkesztésű szélerőműve, amelynek nagy előnye, hogy csendes, ezért odahaza is fel lehet szerelni, mivel nem zavarja a szomszédokat, függetlenül attól, hogy valaki kertes, vagy társas házban, lakótelepen lakik, építési engedély sem szükséges hozzá (remélhetőleg ez így is marad), a tetőre lehet felszerelni, nem kell külön oszlop hozzá.

Külön előny az is, hogy nem szükséges erős szél, így a magyarországi gyenge széllökésekből is elektromos áramot termel, amelynek kapacitása lehet 1kW-2,5kW, vagy 3,5kW-5kW közötti, így akár egy család egész éves áramfogyasztását is le lehet fedni.

A szerkezet egyik fontos tartozéka a szélcsatorna, amely három részből tevődik össze. Az első szakasz kell befogja a szelet, amit majd rávezet a járókerékre. A második szakasz a járókerék csapágyazását és a generátor rögzítését foglalja magában, a harmadik szakasz pedig szél kivezetését megoldó rendszer.

Természetesen fontos elem még a járókerék, amely a Bánki-féle vízturbinának levegőre fejlesztett verziója, hiszen ebben az esetben is az a lényeg, hogy a gyengébb szelekből is a lehető legtöbb energiát lehessen előállítani, erre volt kifejlesztve a Bánki-féle turbina, csak folyóvizekre szabva.

A harmadik elem maga a generátor, amelyet közvetlenül rá lehet kapcsolni a járókerék tengelyére.
Mindezt ajánlott egy külön, úgynevezett univerzális blokkba összeállítani, míg a bevezető, illetve kilépő szélcsatornákat a helyszín méretének függvényében helyezhetjük el.

Arra is van lehetőség, hogy két generátort szereljünk fel, az egyik a gyengébb szelekből nyer energiát, a másik pedig a viharos széllökésekből biztosít majd áramot.

Forrás: ingatlaninvest.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek