KuriózumMagabiztos gyerek - Útmutató tanévkezdő gyerekek szüleinek

Magabiztos gyerek – Útmutató tanévkezdő gyerekek szüleinek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lassan vége a nyárnak és az élet ritmusa visszatér a hétköznapi rutinba. Sok kisgyerek számára, aki most kezdi az óvodát vagy az iskolát viszont egy teljesen új életszakasz is kezdődik. Természetesen nem csak a kicsik, hanem a szülők számára is ez számos kihívással jár.

boldog-gyerekcsapat

Hogyan segíthető a kislurkó a tanév kezdete előtt?

A szülők szerepe elengedhetetlenül fontos abban, hogy hogyan fog viszonyulni az óvodás korú gyerek az óvodához. Fontos, hogy elmeséljük a gyereknek, hogy mi vár rá, mit jelent az óvoda, milyen tevékenységek zajlanak ott. Fontos hangsúlyozni a játék szerepét: minden tevékenység játékosan zajlik, új gyerekeket ismerhet meg, barátokat szerezhet, énekeket, játékokat, verseket tanulhat.

Ha felébred a gyerekben a kíváncsiság és a vágy e tevékenységek iránt könnyebben tud majd alkalmazkodni az új körülményekhez. Ha alkalom nyílik rá akár elvihetjük egy előre megbeszélt napközibe, hogy barátkozzon meg a hellyel és fedezze fel az új környezetet. Egyik oka, hogy a szülők nem adják megfelelő időben óvodába a gyereket az, hogy úgy gondolják egy nagymama vagy nevelőnő vigyázhat a gyerekre. Ez egy alapjában hibás feltevés, hiszen az óvoda szerepe nem csak az, hogy ott hagyjuk a gyereket egy biztonságos környezetben (ez által tehermentesíti magát a szülő), hanem a nevelés, tanítás, kisebb felelősségek megtapasztalása, szocializáció. Ezek mind aktívan hozzájárulnak a gyerek ideális fejlődéséhez.

Abban az esetben, ha a gyerek adaptációs problémákkal küzd: agresszív vagy nehezen teremt kapcsolatot szükséges egy pszichológussal való együttműködés és természetesen az óvónő és a szülők is megértése, türelme fontos e téren.

Mindig meg kell erősíteni a gyerekben, hogy a program végén a szülők időben érte jönnek. Ez biztonságérzetet ad a gyereknek. Az iskolakezdés esetén hasonló módon fontos megismertetni a kisiskolással, hogy mi vár rá. Elmagyarázni, hogy lassan a játék helyét a feladatok és a tanulás veszi át. Az iskolás szerepben úgy az elvárás, mint az felelősség nő.

Hagyjunk időt a gyereknek, hogy kialakítsa magában a felelősségtudatot és alkalmazkodni tudjon. Az iskolában mivel többé-kevésbé a gyerekek minősítve vannak, kialakít egy versenyszellemet, ezért mindig fontos a pozitív visszajelzés és dicséret a szülők részéről. Fontos szerepet kap az is, hogy a kezdő kisiskolás járt-e óvodába. A gyerek, aki óvodai előképzés nélkül kerül iskolába nehezebben alkalmazkodik. A tanév kezdetén, ha adaptációs vagy viselkedészavart látunk, a gyerek részéről szükséges lehet egy szakember tanácsát kikérni.

A tudatos szülő pozitív hozzáállása, a gyerekkel való jó kommunikáció, a visszajelzések, a türelem elengedhetetlen erőforrás a gyerek számára, hogy az új életszakaszára kíváncsian, tele megismerésvággyal és ne szorongva nézzen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek