1939-ben a perui Lina Medina lett a legfiatalabb édesanya a történelemben, amikor mindössze ötévesen életet adott egy kisfiúnak.

Lina Medina, a világ legfiatalabb édesanyja: 5 éves volt, amikor világra hozta gyerekét

1939 kora tavaszán egy eldugott perui faluban, Ticrapóban, az ötéves Lina Medina szülei észrevették, hogy a kislánynak kidudorodott a hasa. Tiburelo Medina és Victoria Losea attól tartottak, hogy a duzzanat esetleg daganat lehet, és egy limai orvoshoz vitték őt kivizsgálásra.

A szülők megdöbbenésére az orvos megállapította, hogy a lányuk 7 hónapos terhes. 1939. május 14-én Lina életet adott egy egészséges kisfiúnak, aki császármetszéssel jött a világra. Lina, aki ekkor 5 éves 7 hónapos és 21 napos volt, ezzel a világ legfiatalabb édesanyja lett.

Lina Medina esete meglepte a gyermekorvosokat, és olyan nemzetközi figyelmet keltett, amire ő és családja soha nem vágyott. Medina a mi napig nem árulta el a hatóságoknak, ki lehet a gyerek apja, a család pedig mindig is kerülte a nyilvánosságot, és, bár többször is felkínálták nekik a lehetőséget, nem adtak interjút a sajtónak.

A világ legfiatalabb édesanyjának történetét továbbra is rejtély övezi, de néhány dologra azért mégis fény derült az esettel kapcsolatban, például arra, hogy eshetett egyáltalán teherbe Lina olyan fiatalon.

Lina Medina, a világ legfiatalabb édesanyja: 5 éves volt, amikor világra hozta gyerekét

Korai pubertás

Lina Medina 1933. szeptember 23-án, Peru egyik legszegényebb falujában született, egy kilencgyerekes családban. Korai terhessége nyilvánvalóan megdöbbentette a családját és a nyilvánosságot egyaránt. A gyermekendokrinológusok számára azonban nem volt teljesen elképzelhetetlen, hogy a kislány ötévesen teherbe eshetett.

A szakértők úgy vélik, hogy Lina terhessége egy ritka genetikai rendellenesség, a korai pubertás miatt volt lehetséges, aminek következtében a felnőtté válással kapcsolatos testi változások jóval korábban bekövetkezhetnek a szokásosnál (lányoknál nyolc éves kor előtt, fiúknál kilenc éves kor előtt). A korai pubertás 10 ezer gyermekből körülbelül egyet érint, és nagyjából 10-szer annyi lányt, mint fiút.

Lina Medina esetében Dr. Edmundo Escomel egy orvosi folyóiratnak arról számolt be, hogy a kislány mindössze 8 hónapos lehetett, amikor megjött az első menstruációja. Más publikációk azonban azt állították, hogy három éves volt, amikor menstruálni kezdett. De bárhogy is legyen, mindenképpen nagyon fiatal lehetett.

A további vizsgálatok azt mutatták, hogy az ötéves kislánynak már kifejlődtek a mellei, kiszélesedett a csípője, és a csontnövekedése is meghaladta a korát. De bármilyen korán fejlődött is a teste, attól még továbbra is csak egy ötéves kislány volt.

Lina Medina, a világ legfiatalabb édesanyja: 5 éves volt, amikor világra hozta gyerekét

Ki lehetett Lina Medina kisfiának apja?

A korai pubertás részben megmagyarázza, hogyan eshetett teherbe Lina Medina. De ez persze még korántsem ad mindenre magyarázatot, hiszen ahhoz, hogy a lány teherbe essen, szükség volt még valakire. És annak az esélye, hogy egy olyan fiú legyen a gyerek apja, akinél szintén a korai pubertás állapota állt volna fenn, nagyon kicsi.

Lina soha nem árulta el sem orvosainak, sem a hatóságoknak, hogy ki az apa, vagy pontosan mi történt vele, de figyelembe véve, hogy mennyire fiatal volt, talán ő maga sem tudta erre a választ.

Dr. Escomel azt mondta, hogy a kislány „nem tudott pontos választ adni”, amikor az apáról kérdezték.

Tiburelót, Medina édesapját, aki ezüstművesként dolgozott, rövid időre letartóztatták gyermeke megrontásának gyanúja miatt. De végül szabadon engedték, és ejtették az ellene felhozott vádakat, mert nem találtak olyan bizonyítékokat vagy tanúvallomásokat, amelyek alapján felelősségre vonhatták volna. Tiburelo a maga részéről határozottan tagadta, hogy valaha is megerőszakolta volna a lányát.

Lina Medina, a világ legfiatalabb édesanyja: 5 éves volt, amikor világra hozta gyerekét

A világ legfiatalabb édesanyja továbbra sem törte meg a hallgatását

Miután Lina Medina terhessége általánosan ismert ténnyé vált, az eset világszerte felkeltette az emberek érdeklődését.

A perui újságok több ezer dollárt ajánlottak fel Linának és családjának, hogy interjút készíthessenek velük, és lefilmezhessék a lányt, de sikertelenül. Az Amerikai Egyesült Államokból is felkeresték őket újságírók, hogy beszámoljanak a történetről, de ők sem tudták rávenni a családot az interjúra, pedig még azt is felajánlották nekik, hogy kifizetik az útjukat az Egyesült Államokba. A Medina család azonban nem volt hajlandó nyilvánosan megszólalni.

Tekintettel Medina történetének hihetetlen körülményeire, és a nyilvánosságtól való idegenkedésére, talán elkerülhetetlen volt, hogy egyesek azzal vádolják a családot, hogy az egész csak átverés volt.

Ez azonban nem tűnik valószínűnek. Az azóta eltelt 80 évben sem Lina, sem a családja nem próbálta meg kamatoztatni a történetet, és az orvosi feljegyzések bőséges bizonyítékot szolgáltatnak a kislány akkori állapotáról.

Lina Medináról csak két kép készült a terhessége alatt, és ezek közül csak egyet publikáltak az orvosi szakirodalmon kívül is.

Az ügy aktájában az őt kezelő orvosok számtalan beszámolója, valamint a hasüregéről készült röntgenfelvételek is találhatók, amelyek a testében fejlődő magzat csontjait mutatják. A vérvizsgálat is megerősítette a terhesség tényét. És minden, a szakirodalomban megjelent cikk gond nélkül átment a szakértői értékelésen.

Ennek ellenére Medina minden interjúkérést visszautasított. Élete hátralevő részében elkerülte a nyilvánosságot, és nem volt hajlandó interjúkat adni sem a nemzetközi hírügynökségeknek, sem a helyi újságoknak.

Lina Medina, a világ legfiatalabb édesanyja: 5 éves volt, amikor világra hozta gyerekét
Lina Medina napjainkban

Mi történt Lina Medinával a későbbiekben?

Úgy tűnik, Lina Medina jó orvosi ellátásban részesült, különösen az akkori körülményekhez képest, és a kisfia is egészséges volt. A szülés császármetszéssel történt, mert annak ellenére, hogy a lány csípője a korához képest szokatlanul kiszélesedett, valószínűleg nem tudta volna természetes úton világra hozni a gyermekét.

A kisfiú a Gerardo nevet kapta, arról az orvosról, aki először megvizsgálta Linát. Amikor kiengedték őket a kórházból, mindketten visszatértek a család Ticrapóban található otthonába.

Két évvel a szülés után a Columbia Egyetem gyermeknevelési szakembere, Paul Koask, engedélyt kapott, hogy meglátogassa a Medina családot. Koask úgy találta, hogy a világ legfiatalabb édesanyja „átlagon felüli intelligenciával rendelkezik”, a kisfiú pedig „tökéletesen normális.”

„Lina úgy tekint a gyermekre, mint a kisöccsére, és a család többi tagja is így kezeli a helyzetet.” – számolt be róla Koask.

Egy Jose Sandoval nevű szülészorvos, aki könyvet írt az esetről, azt mondta, hogy Lina szívesebben játszott a babáival, mint a gyermekével. Gerardo egy ideig abban a hitben nevelkedett, hogy Lina a nővére, 10 éves korában tudta meg az igazságot.

Gerardo élete nagy részében egészséges volt, de viszonylag fiatalon, 1979-ben, 40 évesen meghalt egy csontbetegségben.

Ami Lina Medinát illeti, nem tudni, hogy még életben van-e. A sokkoló terhesség után nyugodt életet élt Peruban. Felnőttkorában titkárnőként dolgozott annál az orvosnál, aki levezette a szülést, és az így kapott pénzből ki tudta fizetni a tanulmányait. Nagyjából ugyanebben az időben Gerardo iskoláztatását is sikerült fedeznie.

Később, az 1970-es évek elején hozzáment egy Raúl Jurado nevű férfihoz, és 30-as éveiben megszülte második fiát. 2002-ben Medina és Jurado még házasok voltak, és Lima egyik szegénynegyedében éltek.

Lina Medina egész életében kerülte a nyilvánosságot, és talán így volt a legjobb. Ha még mindig él, most 88 éves.

Forrás: allthatsinteresting.com, Wikipédia

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.