KuriózumLeonardo da Vinci már 100 évvel azelőtt megfejtette a gravitációt, hogy Newton...

Leonardo da Vinci már 100 évvel azelőtt megfejtette a gravitációt, hogy Newton megfogalmazta volna az elméletét!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gravitáció fogalmáról mindannyian úgy tudjuk, hogy Newton nevéhez fűződik – miután az a bizonyos alma a fejére pottyant, a tudós megfogalmazta a fizika egyik alaptörvényét. Csakhogy a történet így nem egészen kerek. Newton előtt, körülbelül 100 évvel korábban, Leonardo da Vinci már felvázolta a jegyzeteiben azt a jelenséget, amit ma gravitációként ismerünk.

Isaac Newton igencsak furcsa ember volt. Egy tűt szúrt a saját szemébe azért, hogy kiderítse, hogyan működik a fény. És ő volt az, aki megfogalmazta a vonzás törvényét abban a formában, mely aztán az egész világon elterjedt. Ennek ellenére, egy másik briliáns elme, a reneszánsz nagymestere, Leonardo da Vinci majdnem egy évszázaddal megelőzte őt: a XVI. században már feljegyzéseket készített arról, ahogy a gravitáció működik.

Közel másfél évszázaddal azelőtt, hogy Newton publikálta volna a Philosophiae Naturalis Principa Mathematica (1687) című munkáját, da Vinci különféle tudományos firkantásokkal töltötte a szabadidejét. Jóval később, ahogy a technológia fejlődésnek indult, és a híres történelmi személyiségek jegyzeteit aprólékos megfigyeléseknek vetették alá, rábukkantak a kutatók egy feljegyzésére, ami egy matematikai képlethez hasonlított. Miután alaposabban szemügyre vették da Vinci irományát, megállapították, hogy ez lehet az egyik legkorábbi megfogalmazása a gravitáció ma ismert törvényének.

Leonardo da Vinci rengeteg apró illusztrációt, vázlatot készített a füzetjeiben. Érdeklődési köre a lehető legszélesebb és legszínesebb volt, az emberi testtől kezdve a művészetekig több témakörben is részletekbe menően elmerült. Az embriók tanulmányozása mellett a tükörírásról és az általa feltalált különféle tárgyakról, eszközökről is készített feljegyzéseket.

Gyakorlatilag mindenről írt és rajzolt, ami megragadta a figyelmét, beleértve a matematikai képleteket és a gravitációt is. A munkáinak az átvilágítása során a kutatók fényt derítettek arra, hogy da Vinci kísérleteket is végzett annak érdekében, hogy bebizonyítsa, a gravitáció valójában a gyorsulás egyik formája.

Ma már tudjuk, hogy a gravitáció az a jelenség, „ami az anyagdarabok összetapadását okozza” – állítja a NASA. Gyorsulási egységekben mérhető, melyeket méter-per-négyzetszekundumban (m/s2) fejeznek ki. A kutatók szerint a reneszánsz polihisztor már akkor papírra vetette a matematikai összefüggést a tárgyak és azok gyorsulása között, mindezt egy befőttesüveg homokot használva. A rajzaiból nyilvánvalóan kivehető, ahogy a homok „kiesik” az üvegből.

Leonardo da Vinci már 100 évvel azelőtt megfejtette a gravitációt, hogy Newton megfogalmazta volna az elméletét!
Leonardo da Vinci jegyzetei

Leonardo da Vinci elmélete a következő volt: amennyiben az üveg egy bizonyos sebességgel dől, az anyag, ami benne van, függőlegesen hull ki belőle, és nem alkot háromszöget. De ha az üveg már gyorsabban dől, akkor az anyag egyenes vonalban esik ki belőle, ám kissé meghajolva, egy háromszöghöz hasonlóan. A tudós azt is illusztrálta, hogy amilyen gyorsan dől az üveg, a gravitáció hatására pontosan olyan sebességgel áramlik ki belőle az anyag. „Equatione di Moti” (a mozgások egyenlősége) megjegyzést írta mellé.

Da Vincinek sikerült kísérletekkel is alátámasztania az elméletét, melyeknek pontossága 97%-os – állapították meg a Caltech (a Kaliforniai Technológiai Intézet) kutatói.

Ki volt valójában Leonardo da Vinci?

Legtöbbünknek a Mona Lisa című festménye jut eszébe róla, pedig a reneszánsz polihisztor jóval több volt egy kiváló festőnél. Remek szobrász, tervező, költő, zeneszerző, matematikus és feltaláló volt – a tudomány embere, akinek az élet szinte minden területén óriási tehetsége volt. Michelangelo és Raffaello mellett őt tartják az olasz reneszánsz atyjának. Teljes nevén Leonardo di ser Piero da Vinci 1452-ben született, és igazi zseni volt, egyike minden idők leghatalmasabb koponyáinak.

Kevesen tudják róla, de törvénytelen gyermek volt: apja egy gazdag firenzei ügyvéd, anyja pedig egy szegénysorsú leány. Életének első éveit anyja mellett töltötte, később viszont az apjánál lakott, ahol egyébként a nagyszülei és a nagybátyja is élt. Ezért is nem volt soha igazi családneve. A da Vinci valójában a „de Vinci-ből” jön – egy toszkánai település nevéből, nem messze Firenzétől, ahonnan az apja családja is származik.

Annak dacára, hogy óriási tudással rendelkezett, da Vinci sosem tanult színvonalas iskolákban, mi több, aligha volt része intézményes oktatásban. Otthon sajátította el az alapokat, további ismereteit felnőttkorában szerezte. Például a latint, az akadémikusok nyelvét önszorgalomból tanulta meg, és a matematikát, amiért valósággal rajongott, 30 éves korában kezdte elmélyíteni.

Minden idők egyik legkiválóbb festőművészének tartják, de valójában keveset foglalkozott a festészettel. Alig 17 művet számlál a gyűjteménye. Inkább a tudományos kutatások, a mérnöki munka kötötte le, sokszor hosszú időkig nem vett ecsetet a kezébe.

Azt is kevesen tudják róla, hogy Leonardo da Vinci diszlexiás volt. Ugyanakkor kétkezes, főként balkezes, ami lehetővé tette számára, hogy míg egyik kezével rajzolt, addig a másikkal fordított irányba írt – ezért sem értették sokan hosszú éveken át a jegyzeteit, és ebből származott az a „tévhit” is, hogy a tükörírása valójában egy titkos nyelv, mellyel magának akarta megtartani az elméleteit.

És ami nem titok vele kapcsolatban, hogy rajongott az emberi testért. A legapróbb részletekbe menően tanulmányozta annak külső és belső felépítését, melyekről hajszálpontosságú vázlatokat készített. A tudását abból a közel 30 boncolásból szerezte, melyeket a milánói, firenzei és római kórházban végzett. Nemcsak az anatómia nyűgözte le, hanem fiziológiai kutatásokat is végzett. Rajzai az emberi agy, a szív és a tüdő működéséről hatalmas előrelépést jelentettek a tudomány fejlődésében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek