LélektárLelki táplálék: 5 egészségjavító pozitív érzelem, amive te is meggyógyíthatod tested-lelked!

Lelki táplálék: 5 egészségjavító pozitív érzelem, amive te is meggyógyíthatod tested-lelked!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Laura Kubzansky, a Harvard Egyetem professzora úgy tartja, hogy a pozitív érzelmek egészségre – főleg mentális egészségre – gyakorolt hatásai igen változatosak. Ezt bizonyítandó, Kubzansky egy nagyszabású kísérletet végzett, amelyben 6000, 25 és 74 év közötti nő és férfi vett részt, és amely összesen 20 évig tartott.

gitarozo-lany

Az eredmények és a kutatás részletes kiértékelése alapján bebizonyosodott, hogy az alábbi pozitív érzelmek nagyon nagymértékben befolyásolják az egészségi állapotot, és különösképp a psziché egészségi szintjét:

1. Optimizmus

Az optimisták mindig a „félig tele” poharat látják, ez pedig segít nekik abban, hogy minden helyzetben azzal a hittel és meggyőződéssel tudjanak tovább menni, hogy minden megoldódik egyszer úgy, ahogy kell, hogy a dolgok elrendeződnek, és az idő az ő malmukra hajtja a vizet.

Ugyanakkor Scott Barry Kaufman szerint az optimizmus a szívre is jó hatással van, javítja ennek működését.

Egy másik tanulmány szemlélteti, hogy a pozitív érzelmek, elsősorban az optimista és pozitív magatartás milyen meglepően jótékony hatással van az immunrendszerre és az élethosszra.

2. Együttérzés

Az együttérzés nem más, mint a másokkal való törődés, az a vágy, hogy segítsük őket, hogy boldognak és kiteljesedve lássuk őket. Szintén olyan érzelem, amely gyógyítja a testet és lelket.

Barbara L. Fredrickson, a pozitív érzelmek művészetére szakosodott pszichológus egy kutatásában részletesen és aprólékosan vizsgálta azoknak a személyiségét és viselkedését, akik elmélyültek az együttérzés és hála érzésében. Kimutatta, hogy ez a gyakorlat, ez a meditációs technika lenyűgöző hatással van az önbizalomra, a spirituális beteljesedésre, a közösségi szellemre és nem utolsó sorban a másokon való segítés vágyára.

3. Hála

A hála egy másik olyan pozitív érzelem, amelynek mindenki gondolkodásmódjában jelen kellene lennie. Hogy egy ideális lelki egyensúlyt érhessünk el, meg kell tanulnunk értékelni mindazt, amink van, és mindig hálával megköszönni, amit kapunk, vagy amit sikerül véghezvinnünk.

Egy, a témában végzett tanulmány azt bizonyította, hogy a hála egyenesen arányos az életkorral a nők tekintetében, és fordítottan arányul az életkorral a férfiak esetében. Vagyis a nők, koruk előrehaladtával egyre elégedettebbek életükkel és hálásabbak Istennek azért, amijük van, a férfiak elégedettsége viszont csökken az idősebb kor felé.

4. Jóság

Itt a saját magunkkal szembeni jóságról, valamint nagylelkűségről van szó. Általában durvák és szigorúak vagyunk magunkkal, ami frusztráltsággal és sok más negatív érzelemmel tölti el lelkünket és szellemünket.

Egy 2013-as tanulmány négy olyan kutatás eredményeit összegezte, amely a saját személy iránti jóság, egészséges szokások és betegségre adott reakció kapcsolatát vizsgálta. Mind a négy tanulmány azt mutatta, hogy e három változó között igen szoros kapcsolat van, és mindegyik függ a másiktól. Ennek a jelenségnek egyik magyarázata az egészségi állapot és a magunkkal szembeni jóság közti közeliség.

5. Lelkesedés

A Harvard Egyetem professzora, Eric Rimm szerint a stressz mérgező, és ha az emberek kicsit más mentalitással közelítenék meg a problémákat és megpróbálnának kicsit lelkesebbek és bizakodóbbak lenni a mindennapi életben, akkor csökkenne a szorongásra való hajlam, a depresszió, sőt az olyan súlyosabb problémák aránya, mint a cukorbetegség vagy szív-érrendszeri problémák.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek