KuriózumLehetséges az időutazás, de csak a jövőbe

Lehetséges az időutazás, de csak a jövőbe

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy, a British Science Festival keretén belül tartott előadásában, Brian Cox arról számolt be, hogy lehetséges az időutazás, de csak előre, vagyis a jövőbe, nem pedig a múltba.

idoutazas

Az első kérdés az, hogy lehet-e egy időgépet készíteni? A válasz pedig: lehet. „Az emberek szabadon mozoghatnának a jövőjükben” – állítja az amerikai fizikus.

A britek szerint az időutazás Einstein relativitás elmélete alapján lehetséges. „Az emberek több száz, sőt több ezer évet is utazhatnának a jövő fele, ha nagyon nagy sebességgel haladnának, közel a fény sebességével.”

A magyarázat az ikrek paradoxonja: képzeljünk el egy ikerpárt, egyik (A) a földön marad, míg a másik (B) a térben relativisztikus sebességgel utazna. Az A-hoz képest a B ideje lecsökken. Vagyis ha a B számára az idő lassabban telik, mikor visszatér a földre, ahol gyorsabban telt az idő A sokkal öregebb lesz majd. Az e mögött meghúzódó jelenséget az idő tágulásának nevezik.

A fizikus szerint ahhoz, hogy a múltba is lehessen utazni féreglyukra lenne szükség. Vagyis a tér-idő közt egy közeledés, ami a relativitás elmélete szerint ugyan lehetséges lenne, azonban még senkinek sem sikerült bizonyítani, hogy valóban létezne ilyen, és, hogy azt utazásra lehetne használni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek