Légiutas-kísérők egy csoportja, sőt még a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) szerint is a legnagyobb légitársaságok fedélzetén komoly egészségkárosító elemek rejtőznek, ezért gondoljuk meg kétszer, mielőtt kávét, vizet kérnénk a magasban, de nem árt óvatos lenni akkor is, mikor a repülőgép mosdókabinjában tisztálkodunk.

legikisero

1. Csak palackozott vizet fogyasszunk

A repülőgépeken semmiképp se igyunk az illemhelyiségben található csapvízből. Ugyan rendszeresen szokták a tartályokat fertőtleníteni, de a paraziták így is rezisztensé válnak, ezért még a kézmosás sem ajánlott, ráadásul a vízben iszap is található. Vécézés után a csapot, az ülőkét papírtörlővel érintsük meg. Mikor lehúztuk, akkor gyorsan hagyjuk el a területet, mert ilyenkor a wc-csészéből milliónyi baktérium szabadul ki. 2004-ben olyan járatokon is utaztak, ahol a csapvíz E.coli baktériumot tartalmazott.

2. Ne kávézzunk, ne teázzunk

Sokszor a kávét, vagy teát is a tartályokban található vízből főzik, van olyan gép, amelynek a víztartályait több mint 60 éve nem cserélték ki. És sajnos ezzel a társaság alkalmazottai is tisztában vannak.

3. Koszos ülések, és zsebek

Elképzelni sem tudjuk, hogy mennyi szemét halmozódhat fel az üléseken, azok oldalsó zsebeiben. Rengeteg ételmaradék, hasábburgonya darabok, chipsek, rágógumi maradványok találhatók, és ezeket előszeretettel lepik el a baktériumok is. Ezekben a szövetekben, de a fém, vagy műanyag felületeken még az influenza vírusa is jól érzi magát, 48 óráig él és virul. Mielőtt leülnénk, ajánlott egy antibakteriális nedves törlővel végigmenni a dolgokon, hogy később ne legyen baj. Így, ha tálcán, vagy kisasztalon hoznak bármit is, előbb fertőtlenítsük le azokat is.

4. Az ételek is veszélyesek lehetnek az egészségünkre

2009-ben az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb légitársaság konyháján végeztek ellenőrzéseket, és rengeteg szabálytalanságot, hiányosságot észleletek a szakemberek. Sokszor az alkalmazottak kesztyű nélkül szervírozták fel a menüket, vagy egy kesztyűt többször is használtak, anélkül, hogy lecserélték, vagy fertőtlenítették volna. Az ételmintákból az is kiderült, hogy sok esetben olyan baktériumokkal szennyezett alapanyagokat tároltak, amelyek gyomor- és bélbetegségeket okoznak, a terhes nőkre pedig kifejezetten veszélyt jelentenek. Az már csak hab a tortán, hogy a repülőgépek konyháin, büféiben olyan élelmiszerek vannak többségen, amelyek rengeteg tartósítószert, színezőanyagokat tartalmaznak.

5. A paplanokkal, párnákkal is baj van

Sok esetben, miután véget ér a repülés, a párna-, vagy paplanhuzatokat egyszerűen csak kifordítják, nem fertőtlenítik, mossák ki. Új huzatokat csak ritkán használnak. Sok párnán akár nyálfoltokat is felfedezhetünk, de természetesen ott rejtőzködhetnek a láthatatlan mikrobák, baktériumok, amiket könnyen felszedhetünk. 2007-ben a The Wall Street Journal lap kiderítette, hogy a huzatokat 5 és 30 nap között szokták cserélni.

6. Fülhallgatók

Hogy ne zavarjuk filmnézés, zenehallgatás közben a mellettünk ülőket, ezért fülhallgatók is a rendelkezésünkre állnak. Igen ám, de ezeket is több tíz, vagy száz ember használhatta előttünk, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy vadiújak, hiszen még a csomagolás is rajtuk van. Ezt viszont a társaságok teszik rá, de maguk a fülesek nem újak. Ha nagyon szeretnénk valamit hallgatni ezekkel a készülékekkel, akkor fertőtlenítő törlőpapírral előbb alaposan sikáljuk le azokat.

7. Az utazó házi kedvencekre is veszély leselkedhet

Itt leginkább a zajártalom miatt kell aggódni, hiszen a csomagtérben lévő állatok óriás hangzavart kell elviseljenek, mikor például a repülőgépet megtankolják üzemanyaggal. Sokszor még a munkások is alig bírják ki a dübörgést, pedig rajtuk fülvédő is van, így el lehet képzelni, hogy mit élhetnek át az állatok, milyen káros hatással lehet mindez az idegrendszerükre.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.