KuriózumLámákkal védenek juhokat farkasoktól Svédországban

Lámákkal védenek juhokat farkasoktól Svédországban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lámákat vetnek be farkasok ellen juhok védelmében Svédországban, bízva a Dél-Amerikában honos állatok természetes harciasságában.

lama

Svédország déli részén az utóbbi időben egyre több farkas bukkan fel, és támadásaiknak már jó pár birka esett áldozatul. Nils Carlsson, Skane megye ragadozószakértője a The Local című svéd lapnak azt mondta, hogy kísérletként négy lámát telepítenek két nagy juhtenyésztő telepre április vége felé.

„A lámák meglehetősen nagyok, másfél mázsásak, és erős bennük a védelmező ösztön, visszaverik a ragadozók támadásait. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre csak próbálkozunk velük, nem állítjuk, hogy a lámák révén nem lesz birkaveszteség” – mondta Carlsson.

Az Egyesült Államokban a lámák már kiállták a nyájőrző próbát: jó pár prérifarkasnak elvették a kedvét a birkavadászattól.

Svédországban a gazdák 3000 korona – 100 ezer forint – kártérítést kapnak minden olyan felnőtt juh után, amelyet farkas ragadott el, vagy ölt meg.

Nagy-Britanniában pár éve engedelmességi ebtanfolyamra fogtak lámákat. A végeredmény: lehet, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a láma a legszófogadóbb. A lámacsapat napi 1 és 3 óra közötti időtartamban kapta az okítást, és kiválóan vizsgázott. Kedvenc játékuk a visszahozósdi.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek