KuriózumKreativitás? Költözz nagyvárosba! Szerelem? Költözz kisvárosba!

Kreativitás? Költözz nagyvárosba! Szerelem? Költözz kisvárosba!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ihlet, a múzsák felkutatása érdekében feltétlenül szükséges a nagyvárosok zsongása, a számtalan inspirációs lehetőség, a színes sokadalom, változatosság – és persze a lehetőségek is a kibontakozásra. Igen ám, de ugyan ez a helyzet a szerelemmel is?

par

Beszéljenek a számok

Egy város, mely tízszer nagyobb a szomszédjánál, tízszer innovatívabb is, azaz nagyobb beruházások születnek megújuló technológiákra (főképp az építészet terén). Egy óriásváros, mely akár 50-szer is nagyobb lehet szomszédjánál, megközelítőleg 130-szor innovatívabb.

Statisztikák bizonyítják, hogy az óriásvárosok lakosai a mindennapi stressz és zaj ellenére háromszor kreatívabbak és innovatívabbak kisvárosi társaiknál. Ez a tendencia a divat, a művészet és életvitel terén egyaránt nyomon követhető. Ezzel szemben a nagyvárosok cseppet sem kedveznek az igaz szerelmet keresők számára. Az adatok szerint Manhattan városa ad otthon a világon a legtöbb (a város lakosságához viszonyítva) szingli, egyedül futó személy számára.

John Tierny újságíró 1995-ben egy tanulmányt készített a jól ismert New York-i jelenségről: nagyszámú sikeres, jóképű, megkapó küllemű, intelligens és vonzó személy, akik képtelenek megtalálni életük párját, de ha mégis, akkor képtelenek megtartani. Tierney további adatokat gyűjtött más nagyvárosokból, mint Boston, Baltimore, Chicago és Los Angeles, és úgy találta, ez a probléma ugyanúgy fennáll más metropoliszok esetében is.

A problémára pontos magyarázatot aligha találunk, de Tierny felállított egy elméletet, miszerint a vonzó, sikeres, nagyvárosi metropolita (legyen az akár férfi, akár nő) már annyira elrugaszkodott a természetes értékektől, annyira megfertőzte a város sokszínűsége, végtelen számú lehetősége, hogy képtelen lemondani magas pretencióiról, és ezek vetik vissza mind a párválasztásban, mind a párkapcsolat egészséges megélésében. Úgy is mondhatnánk, aki a sikert keresi, az költözzön nagyvárosba, aki pedig élete párját, az költözzön kisvárosba. Egyik a másikat nem zárja ki, de a statisztikát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek