KuriózumKözel fél évszázada visszajárnak a külföldi turisták egy erdélyi faluba

Közel fél évszázada visszajárnak a külföldi turisták egy erdélyi faluba

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Eugenia Pau 1970 óta foglalkozik faluturizmussal, és a hosszú évtizedek alatt ázsiai, európai és dél-amerikai turistákat is fogadott portáján. Az erdélyi Szeben megyében található Szibiel faluban élő asszony arra a legbüszkébb, hogy ezen idő alatt egyetlen reklamáció, panasz sem érkezett a szolgáltatás színvonalára.

eugenia

A múlt század hetvenes évei elején az első látogatók fiatal amerikai turisták voltak, akkoriban három szoba volt a házban, ebből kettőt bocsátott a vendégek rendelkezésére. A vécé az udvaron volt, az emberek lavórban mosakodtak, és beleszerettek a helyi ízekbe, a csodálatos környezetbe.

A kíváncsi turisták mindenhová elkísérték a háziakat, segítettek az állatok takarmányozásában és ellátásában, friss tejet ittak, és kemencében sült palacsintát ette. A nő elmondása szerint ugyanazokat a paraszti ételeket főzte akkor is, mint ma.

„Humoros amerikai fiatalok voltak, nem tudták, hogy kell enni ezeket az ételeket, pálinkával vegyítették a tejet. Nem ismertem a nyelvüket, de jelekkel kommunikáltunk” – mesélte a most 86 éves asszony. Szerinte az emberekkel való bánásmód a legfontosabb. Büszkén jegyezte meg, hogy mind a mai napig járnak turisták hozzájuk, sokan visszatérők, és a régiek közül is sokan küldenek képeslapot.

Eugenia Pau és családja gazdasága idővel fejlődött és gyarapodott. A hetvenes évek óta sokat változtak a körülmények, immár vezetékes víz, angol vécé és étterem is várja a vendégeket, és a vendégszobák száma is jelentősen gyarapodott. Az idők során Nagy-Britanniából, Ausztriából, Svájcból, Ciprusból, Németországból, Argentínából, Japánból és Kínából is érkeztek vendégek. A turisták legújabb kívánsága az, hogy a falu bejáratánál lovas szekérrel várják őket. Sokan igénylik, hogy kilátogassanak az esztenákra, hagyományos falusi lakodalmakon vegyenek részt, és tradicionális módon étkezzenek. Eugenia fia, Aurel elmondása szerint a vendégek az egyszerűséget keresik, ezért látogatnak hozzájuk. Eugenia legnagyobb öröme, hogy a vendéglátás mestersége továbböröklődik a családban, hisz fia viszi tovább az örökséget, de a lányának is van egy panziója a faluban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek