Ma mindenhol a háborús konfliktusokról, a klímaváltozásról, a pénzügyi rendszer sérülékenységéről hallhatunk, de azzal már nem igazán foglalkoznak, hogy mely emberi jellemvonások jelentenek veszélyt, amelyeket elsősorban saját magunkon kell észrevegyük.

cikk2015-03-16

Ezek a pszichés eredetű rendellenességek nem tűnnek nagy problémáknak, de azért nem árt figyelni a jelekre, hogy időben tudjunk megoldást találni, segítséget kérni.

1. Ha egymásra, a környezetünkre nem figyelünk oda, akkor nem tudjuk a reális helyzetet megismerni. Ez azért jelenthet bajt, mert így nem tudunk egyről a kettőre lépni, hiszen nem értjük, hogy mi miért történik, így az életünkön sem tudunk emiatt pozitívan változtatni.

2. Gond az is, ha hiszünk és komolyan veszünk minden szóbeszédet. Ilyenkor mindent készpénznek veszünk, hogy annak úgy kell történnie, nem szabad változtatni a dolgok menetén. Ez nem így van!

3. A szűklátókörűség, a merev felfogás sokszor megnehezíti a mindennapi életet, nem engedi, hogy egy más szempontból közelítsük meg az életet. Ha elzárkózunk mindentől, akkor mindig ugyanazokat a hibákat fogjuk elkövetni, nem tudunk semmi újat tanulni, és azt sem fogjuk tudni bevallani magunknak, ha valamiben hibáztunk.

4. Nem kell mindig megijedni, elutasítani, ha valami nehézségnek nézünk elébe. Egy betegség esetében minden erőnket összeszedve küzdeni kell, még ha sokszor nehéz is, hiszen meg kell próbálni mindent.

5. Be kell ismerni, hogy vannak problémáink, mindenkinek vannak, nem kell tagadni. Ha ezt folyamatosan eltitkoljuk, a feszültség egyre nagyobb lesz, észre fogják venni, és sokkal nagyobbat fog robbanni a dolog, mintha egy csésze kávé mellett nevetve elbeszélnénk a bajainkat.

6. Ne essünk a pénz, a földi javak birtoklásának csapdájába. Ma a fogyasztói társadalomban ezt nehéz megállni, de megéri, hiszen így is ezerszer többet vásárolunk, mint amennyire szükségünk van. Óvjuk a természetet, védjük az állat és növényvilágot, azáltal, hogy kevesebb terméket teszünk a kosarunkba.

7. A morális gyávaság. Ma a legtöbb embernek nehezére esik, hogy felálljon és hangot adjon nemtetszésének egy olyan ügy érdekében, amely az ő és a gyerekei jövőjét is befolyásolja. Pedig érdemes megtenni, mert mindenki képes befolyásolni a döntéseket.

8. Legyünk megfontoltak. Sok esetben nem vagyunk képesek uralkodni az érzéseinket, hangot adunk a dühnek, a rágalmazásnak, sokszor lehet alaptalanul és megbélyegzünk embereket, noha lehet, hogy nagyot tévedünk egyesekkel kapcsolatban.

9. Nem mindig jó, ha a politikai vezetőkre hallgatunk. Ők azt mondják, amit mi szeretnénk hallani, közben az íróasztal mellett teljesen másképp döntenek. Használjuk józan eszünket, mondjuk el nyíltan a véleményünket, és ne hagyjuk, hogy bárki is befolyásoljon.

10. Ne döntsünk elhamarkodottan. Egy gondolatmenetet építsünk fel lépésről lépésre, logikusan. Ne legyünk lusták, hiszen ha nem gondoljuk át a dolgokat, a pozitív irányba történő változtatás nem válik lehetségessé.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.