Kitörött a fogad? Íme, mit kell tenned azonnal, hogy megmentsd a hiányzó fogrészt!

Történnek balesetek, a sorsunkat nem mindig kerülhetjük el, így ha egy szerencsétlenül végződő esést, vagy ütést követően kitörik a fogunk, máris kész a baj.

fog

A fog pótlását, vagy visszaépítését természetesen szakember kell elvégezze, de ha nincs sürgősségi fogászat az adott településen, legalább egy hétbe biztosan beletelik, hogy fogadni tudjon a fogdoki. Érdemes a letörött fogrészt azonnal egy kevés hideg tejbe tenni, semmiképp se használjunk vizet.

Ha nincs tej odahaza, akkor egy műanyag zacskóba köpjünk bele annyi saját nyálat, ami ellepi a fogunkat, és addig tároljuk így, míg fogorvoshoz kerülünk.

Addig is van egy házi praktika, amivel némileg kiküszöbölhetjük az esztétikai hibát, természetesen csak akkor, ha nem sérült meg annyira a fogunk, hogy szakorvosi ellátásra szorulnánk. Ezt láthatjuk az alábbi videóban.

Ebben bemutatják a Temptooth nevű ideiglenes fogragasztó terméket. A kis fehér színű golyókat fel kell oldani forró vízben, hogy egy képlékeny állagú, de idővel megszilárduló anyagot kapjunk. Tíz darab kis golyót kell feloldani, és amíg még alakítható, fel kell húzni a letörött fogrészre, kissé meg kell formázni, hogy vegye fel a fog alakját, majd ismét bele kell tenni a forró vízbe, hogy megfehéredjen. A művelet végén pedig vissza kell helyezni a sérült fogra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top