HolotropikumKiszimatolható, hogy ki vagy! Illatos „ujjlenyomat”?

Kiszimatolható, hogy ki vagy! Illatos „ujjlenyomat”?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ahogy minden ember egyedi genetikai állománnyal és egyedi ujjlenyomattal rendelkezik úgy, nem létezik két egyforma illattal rendelkező ember sem. A test teljes felületén lévő izzadság illetve faggyúmirigyek szekréciója során kiválasztódó egyedi illóanyagok keveréke alkotja a test természetes illatát. Azonban ez a test felületén lévő baktériumok és a nem megfelelő higiéniai viszonyok által testszaggá alakulhat. A testszag egyedi sajátosságokkal bír.

Illat-szaglas

Köztudott, hogy nagy az eltérés a női, illetve a férfi nem illata között, de ez az eltérés egyedi a különböző etnikai csoportokhoz tartozó embereknél is, mi több, bizonyítottan életkor, – lelkiállapot -, személyiség, – egészségügyi állapot függő.

Egyes állatok, például a kutyák úgy tűnik, már nagyon rég ismerik ezt a titkot, azonban most a Yale Egyetem kutatócsoportja nem kisebb kihívásra vállalkozott, mint mérlegre tenni és megméri az ember egyedi testszagát. Ez talán első látásra furának tűnik, azonban valóban a test által kiválasztott illat molekulák lemérhetőek. A kutatók az állítják, hogy a tömeg spektrométernek nevezett eszközzel képesek a testszagot alkotó molekulákat azonosítani. A kutatáshoz használt gép, mint egy „elektromos orr” képes közel 10.000 különböző illatmolekulát bemérni és azonosítani a tömegspektrumuk függvényében.

Az egyedi testillat több száz illatmolekula keveréke is lehet és minden embernél sajátos összetéveszthetetlen kombinációt alakít ki.

Az még kérdéses hogy a kutatás a gyakorlatban majd milyen hasznot hoz, de feltételezhető hogy akár az igazságügyi orvostudomány vagy más orvostudományi szakterületek is sikeresen használhatnák a közeljövőben a személyek vagy bizonyos betegségek identifikációjához.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek