HolotropikumKislányok korai serdülését eredményezhet az elhízás

Kislányok korai serdülését eredményezhet az elhízás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Azoknak a lányoknak, akiknek magas a testtömegindexe (BMI), akár nyolc és féléves korukban is elkezdhet nőni a melle – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Pediatrics szaklapban olvasható jelentés szerint a kislányok korai nemi érésének fontos lélektani, lelki és társadalmi következményei vannak. Frank Biro, a Cincinnati Gyermekkórház orvosa, a kutatás vezetője elmondta, ezeknél a gyerekeknél önbizalomhiány, depresszió, iskolai kudarc léphet fel. Hozzátette: az idő előtt nemi érés ugyanakkor az elhízás, a magas vérnyomás, valamint a mell- és petefészekrák kockázatát is növeli.

Az orvosok 1239 kislányt vizsgáltak 2004 és 2011 között, akiknek rendszeresen követték a mellük növekedését és a BMI-jük alakulását. Azon alanyoknak, akiknek átlagos vagy átlag alatti volt a testtömegindexe, átlagosan tízévesen kezdett nőni a melle, míg akiknek magasabb volt a BMI-jük, már nyolc és félévesen.

A kutatók szerint a túlsúly becsapja a szervezetet, és azt hiteti el vele, hogy megfelelő mennyiségű energiával és erőforrásokkal rendelkezik a serdülés elindítására. Ugyanakkor fontosnak tartották megjegyezni, hogy az elhízás nem nevezhető a korai serdülés okának, viszont fontos tényező, amely befolyásolja a pubertást elindító hormonok működését.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek