KuriózumKínában épül a világ legnagyobb épülete - Nagyjából ötször nagyobb lesz, mint...

Kínában épül a világ legnagyobb épülete – Nagyjából ötször nagyobb lesz, mint a Román Parlament

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Sichuan mezein tervezik felépíteni a kínai hatóságok Kína, és a világ, rekord méretű építményét. A “New Century Global Center” névre keresztelt központ 100 méter magas lesz, 500 méter hosszú, és 400 méter széles.

A hatóságok beszámolója szerint 1,7 millió négyzetméteren fog elterülni, és a kínai “gazdasági boom” tiszteletére építik, mint szimbólum. Ezen méreteivel összehasonlításképen a Sydney-i Operaház hússzor tudna elférni a belsejében.

legnagyobb-epulet

Viszonyítások

Az amerikai Pentagon a maga 600.000 négyzetméteres nagyságával csupán a harmada e kolosszális épületnek, és a Bukaresti Parlament (ami Európa egyik legnagyobb parlamentje) még emögött is elmarad a 340.000 négyzetméterével.

A Global Center irodákat, konferencia termeket, előadótermetek, két 5 csillagos hotelt, kereskedelmi központokat (szám szerint kettőt), és egy IMAX mozit fog magába foglalni. Ezen kívül 400.000 négyzetméter kizárólag bevásárlási zónaként üzemelne, ahol leginkább luxus cikkeket árusítanának.

legnagyobb-epulet1

Chengdu városának ékköve ugyanakkor problémákkal is küzd: a mérgező szmogfelhő annyira beborítja, hogy az óceán partján fekvő város még a strandjait sem tudja (vagy szükségtelennek látja) üzemeltetni, és a turista könyvekben is rendre felhívások jelennek meg a kötelező maszkviselet miatt. Ezen túllépve a napsütés is igencsak szerény, de az épületet építők feltétlenül egy strandot szeretnének itt kialakítani.

“Azt tervezzük, hogy Japánhoz hasonlóan 24 órában világító mesterséges napot fogunk építeni, amely komfortos hőmérsékletet is biztosítana”, magyarázta a városi főmérnök. A technológia már ki van dolgozva, és le van tesztelve. Ezt szeretnék továbbvinni, és egy 150×40 méteres, óriási képernyővel a naplementét és a napfelkeltét is mindenki számára sugároznák.

legnagyobb-epulet2

Az építkezést vezető China Exhibition and Travel Group fejlesztői azt is hozzátették, hogy olyan éttermet is üzemeltetnének, ahol kizárólag a legritkább és legegzotikusabb tengeri “herkentyűket” árusítanák – természetesen csakis luxus árakon.

“Arra törekszünk, hogy az egész világ felfigyeljen, és mindenki tisztelettel tekintsen a projektünkre”, mondták zárószóként a kínai hatóságok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek