KuriózumKína ímmel-ámmal, de elismerte a „rákos települések” létezését

Kína ímmel-ámmal, de elismerte a „rákos települések” létezését

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A környezetszennyezés súlyos mértékének csökkentése érdekében Kína fontos lépéseket készül tenni, és ennek egyik szembetűnő bizonyítéka, hogy elismerte: igen is tudott azokról a településekről, amelyek közvetlenül vegyi üzemek környezetében települtek, csak eddig szándékosan nem akart róluk tudomást venni.

kina

A probléma felismerése az első és legfontosabb lépés a megoldás érdekében – legalábbis valahogy így mondják a bölcsek. Kína úgy fest lassan hivatalosan is felismeri, hogy a robbanékony gazdasági fejlődése súlyos egészségkárosítással járt az össztársadalmára, és a környezetére nézve (elsősorban levegőszennyezés).

Mára a kínai közvélemény is sokkal erősebben fordul szembe a gyalázatos iparosodással, és konkrét felméréseket követelnek a szennyezés mértékét illetően. A kínai óriásvárosokban kialakult szmog akár szimbólumnak is tekinthető környezetszennyező szempontból, és a kínai hatóságok is hivatalosan kijelentették:

„Az utóbbi években a káros anyagok levegőbe juttatása jelentős környezetrombolással járt, ami hatással van az élelmiszerekre, a talaj egészségére és az ivóvíz szennyezettségére is. Ezeknek a törekvéseknek a következménye a rákos települések létezése is”, jelentette be egy hivatalnok, aki el kívánta titkolni kilétét.

A jelentés ugyan nem tért ki e települések problémájára részletesen, de az környezetvédő aktivisták többször is hangot adtak nemtetszésüknek, miszerint ezeken a településeken, melyek legtöbbször gyárak és ipartelepek közvetlen környezetében települtek, sokszoros a rákos megbetegedések aránya. Kínában ma négy emberből egy rákos betegségben hal meg, és a mortalitás 80%-a utóbbi 30 évben ennek a betegségnek tudható be.

Az olyan aktivisták, mint Deng Fei, különösképpen szívükön viselik a rákos települések kérdését, és a Google Maps segítségével egyre intenzívebben próbálják felhívni a közvélemény figyelmét, pontos koordinátákkal jelölve a problémás zónákat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek