KuriózumKifogyhatatlan energiaforrás: szeméttel fűtik otthonaikat a svédek

Kifogyhatatlan energiaforrás: szeméttel fűtik otthonaikat a svédek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Skandináv országok mindig is híresek voltak a találékonyságukról, fejlett társadalmukról, szociális hálójukról, oktatási rendszerükről. Mégis azzal a hírrel szembesülni, hogy Svédországban ma már olyan szintre jutott a hulladék újrahasznosítása, hogy kénytelenek például Nagy-Britanniából, Norvégiából, Olaszországból, vagy Írországból szemetet vásárolni, nem kevesebbet, mint 800 ezer tonnát, komoly pénzekért, hogy fenn tudják tartani erőműveiket, enyhén szólva is elképesztő.

szemet

Svédországban a háztartásokból kikerülő hulladék mindössze egyetlen egy százaléka kerül a szemétlerakó telepekre, ezek olyan anyagok, amelyeket nem lehet biztonságosan elégetni, tulajdonképpen annyi szemét megy kárba, amelyet már nem tudnak semmire használni.

Az országban ma a hulladék luxuscikknek számít, már nem egy olyan probléma, amit be kell söpörni a szőnyeg alá, hiszen erre már komoly iparág épült ki. A szemét elhamvasztásakor gondosan odafigyelnek, hogy mely alapanyag milyen, a környezetre gyakorolt hatással rendelkezik.

A svéd hulladékpolitika egy fontos része az energiatermelés, a hamvasztás során keletkező gőzt turbinák meghajtására használják, amely áramot termel. A szomszédos Norvégiában azért nem biznisz a szemét, mert az égetés miatt kivetett magas adók és a bonyolult szabályozási rendszer miatt nem éri meg az országban a szeméttel foglalkozni, így a cél az, hogy megszabaduljanak a hulladéktól.

A közel 133 ezer lakossal rendelkező Helsingborgban egy ilyen szemétégető erőmű annyi villamos energiát képes termelni, amennyi a lakosság 40 százalékának igényét fedezni tudja. Az egész országban emellett még majdnem egymillió háztartás fűtését is képesek megoldani és további 260 ezer lakásban ebből származik a villanyáram is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek