Tutankhamon egyiptomi fáraó múmiája lángra kapott a szarkofágban, egy balul elsült balzsamozási kísérlet nyomán – tájékoztat a DailyMail.

Tutankhamon

Miután meghalt, i.e. 1323-ban, gyors bebalzsamozást követően temették el, a szakértők pedig azt gyanítják, hogy a használt olajok keltette kémiai reakciók okolhatók a tűzesetért. A kutatók mintát vettek a szövetből, amelybe az uralkodó testét csavarták, és megállapították, hogy a fáraó valóban akkor égett meg, míg zárva volt a szarkofágban. A sírt egyébként 1922-ben fedezték fel.

Chris Naunton egyiptológus virtuális boncolást végzett a testen, szkennelő technológiákat alkalmazva. Ebből megállapította, hogy Tutankhamon harc közben szenvedett halálos sérülést, egy harci szekérrel való ütközés következtében. A tudósok digitálisan felvázolták a baleset körülményeit, amiből kiderítették, a fáraó térdelt, amikor az ütés érte, összezúzva a bordáit, a medencecsontját és a szívét.

Noha a halotti maszkja és a vele együtt eltemetett kincsek népszerűek, a Tutankhamon halálát igazoló bizonyítékok nagy része fölött elsiklottak a tekintetek – nyilatkozta Naunton.

„A figyelem dacára, amelyet Tutankhamon múmiájának szántak hosszú éveken át, a holttest furcsa állapota senkinek sem tűnt fel. A szenesedés, valamint a lehetőség, hogy egy elszúrt balzsamozás tüzet okozzon közvetlenül az eltemetés után, igazán váratlan felfedezésnek bizonyul.” – magyarázta az egyiptológus.

2010-ben német tudósok egy csoportja azzal magyarázták Tutankhamon korai halálát, hogy a fáraó vele született vérbetegség következtében vesztette életét. Ezt azonban a hamburgi Bernhardt-Nocht Intézet megcáfolta. Ők a sarlósejtes vérszegénységgel magyarázták a fáraó halálát, amely igen gyakori betegségnek számított a malária-sújtotta Afrikában.

Tutankhamon 10 évesen lett fáraó, időszámításunk előtt 1333-ban. Haláláig, azaz kilenc éven át uralkodott az ókori Egyiptomban, a 18. dinasztia leszármazottjaként.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.