Kuriózum„Kétszer volt vastagbélrákom 50 éves korom előtt - ezeket a jeleket nem...

„Kétszer volt vastagbélrákom 50 éves korom előtt – ezeket a jeleket nem vették észre az orvosok”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy észak-karolinai nő, aki kétszer is túlélte a vastagbélrákot, elmondta, mik azok a tünetek, amiket tapasztalt, és amiket az orvosok kezdetben figyelmen kívül hagytak.

Sherri Rollins, aki az 50-es éveihez közelít, egy esszében osztotta meg a betegséggel kapcsolatos tapasztalatait. Elmondta, hogy 2017-ben még nem voltak különösebb egészségügyi problémái a gyakori hátfájást leszámítva.

Amikor orvoshoz fordult, és megvizsgálták, közölték vele, hogy elváltozást találtak a máján, de megnyugtatták, hogy nincs miért aggódnia. Mivel azonban érezte, hogy valami nincs rendben, felkeresett egy másik orvost, aki MRI-vizsgálatot végzett, és ebből kiderült, hogy 4. stádiumú vastagbélrákja van, ami átterjedt a májáraSherri 2018-ban kapta meg az első rákdiagnózist.

„Kétszer volt vastagbélrákom 50 éves korom előtt - ezeket a jeleket nem vették észre az orvosok”
Fotó: Sherri Rollins

„Apám vastagbélrákban szenvedett, és az 50-es évei elején hunyt el” – magyarázta a nő. „Valószínűleg vastagbéltükrözésen kellett volna átesnem, de nem hittem, hogy velem is ez fog történni. Egészséges voltam, és mindig jártam szűrővizsgálatokra” – tette hozzá.

A vastagbélrákot általában „csendes gyilkosnak” nevezik, mert, ahogy Sherri esetében is, általában csak késői stádiumban fedezik fel azt, mivel korábban sokszor nincsenek egyértelmű tünetei.

Vannak ugyan kockázati tényezők, mint a családi kórkép, az életkor, a korábbi gyulladásos bélbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint bizonyos faji és etnikai háttér, de egyértelmű tünetek hiányában a diagnózis felállítása sokszor időbe telik.

„Kétszer volt vastagbélrákom 50 éves korom előtt - ezeket a jeleket nem vették észre az orvosok”
Fotó: Sherri Rollins

A lesújtó diagnózis ellenére Sherri azt írta, hogy „soha nem érezte magát halálra ítélve”, még akkor sem, amikor egy évig tartó kemoterápián és műtéten esett át. A kezelés hatásos volt, és hamarosan remisszióba került. Négy évvel később azonban ismét azt érezte, hogy valami nincs rendben a szervezetében.

„Úgy éreztem, hogy legyőztem a betegséget. De aztán elkezdtek jelentkezni a tünetek. Lefogytam. Amikor használtam a mosdót, úgy éreztem, mintha még nem végeztem volna. Fájdalmas gázképződéseim voltak” – írta.

A szakértők szerint a nőknél a vastagbélrák tünetei közé tartozhat a gyengeség és a fáradtság, valamint a székletben és környékén jelentkező vér és a gyomorgörcsök. De Sherri abban az időben rendszeresen járt felülvizsgálatra, és a teszteredmények negatívak voltak.

„Kétszer volt vastagbélrákom 50 éves korom előtt - ezeket a jeleket nem vették észre az orvosok”
Fotó: Sherri Rollins

Bár egy onkológus megnyugtatta őt, hogy nincs ismét rákja, ő kitartott amellett, hogy valami nincs rendben, és igaza volt. A kétgyermekes édesanyánál végül 2022 márciusában diagnosztizáltak ismét vastagbélrákot, miután elváltozást találtak a végbelében. Eredetileg azért nem vették észre, mert távolabb volt az eredeti daganat helyétől.

Ezúttal a daganat a vastagbélen kívülre, Sherri medencéjére is átterjedt. A kezelés érdekében Sherri ideiglenes ileosztómiás zsákot kapott, amit azóta eltávolítottak. Intraoperatív sugárterápián esett át, ami a tumor műtét közbeni besugárzását jelenti, ezután pedig ismét kemoterápiát kapott.

Sherri most a felépülésére összpontosít, és azt mondja, két fia a legnagyobb támasza. Azt reméli, hogy története megosztásával másoknak is segíthet idejében felismerni a betegséget.

„Remélem, hogy ha csak egy embernek is több kezelési lehetőségre van szüksége, és ez megmenti őt, akkor azért már megérte felszólalnom. Az, hogy kiállsz magadért, még nem azt jelenti, hogy elégedetlen páciens vagy” – írta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek