Bizonyára sokan láttak már díszesen megmunkált székelykaput és olvasták a galambdúcos kaputetőn a gondosan faragott írást: Áldás a bejövőre, békesség a kimenőre!

szekely-kapu

Jelképes az írás és sok mindent elárul a Székelyföld szülötteiről. Nyitottság, vendégszeretet, embertársi jószándék, hit, becsületesség – mindez ott van ezekben sorokban, de az Erdélyben élő Székelyek mindennapjaiban is, mint rég óta őrzött kincs.

Milyen is a székely ember? Honnan jön és merre tart? Miként törekedett és törekszik megőrizni értékeit, szabadságát és identitását még zord társadalmi és történelmi viszonyok között is? – különösen aktuálissá vált ez ismét mindennapjainkban.

”Nekünk két fontos dolgunk van amit tőlünk senki sem tud elrabolni… és ami záloga annak hogy megmaradhassunk: hitünk és a tudásunk!”Haszmann Pál helytörténész.

A Székely Nemzeti Tanács által készíttetett filmben a táj elragadó szépsége és a zene szívhez szóló dallama mellett olyan gondolatok jelennek meg megszólított szakértők szavai által, amely az egész székelység hitrendszerét tolmácsolja.

Íme a videó:

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.