OtthonKészítsünk gyertyákat méhviaszból

Készítsünk gyertyákat méhviaszból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közeleg az ajándékozási periódus, így már érdemes most pár ötletet kitalálni, hogy mivel is lepjük meg szeretteinket, barátainkat. Egyre inkább divat a saját készítésű ajándéktárgy, így mi lenne, ha méhviaszból készült gyertyával okoznánk örömet másoknak.

mehviasz-gyertya

Előkészületek:
Pár régi újságpapírt nyissunk szét, majd terítsük le az asztalt, így a megolvadt viaszcseppeket könnyen el lehet távolítani. Az olvasztásnál használjunk egy olyan edényt, amelyet nem sajnálunk.

Elkészítés:
A viaszt alacsony lángon kell felolvasztani, ez 63 fokon következik be, ha nagy lángon kezdünk neki az olvasztásnak, akkor kifuthat az edényből és könnyen lángra kaphat. Az sem jó, ha még nem elég meleg a viasz, így akkor a kész gyertyánk réteges lehet, ami nem néz ki túl jól.

A méhviasz akkor lesz megfelelően dolgozható, ha elérte a 80 fokot, és utána lassan hűlni kezd. A méhviaszt általában méhészeti boltokban vásárolhatjuk meg, a kanóc kiválasztása attól függ, hogy mekkora gyertyát szeretnénk önteni. A kisebb gyertya esetében egy vékonyabb, míg nagyobb gyertyánál egy vastagabb kanóc ajánlott.

Egy műanyag pohár alját lyukasszuk ki, helyezzük bele a kanócot, majd ragasztószalaggal fedjük el a lyukat, a kanóc felső részét pedig erősítsük rá egy fadarabkára, amely átéri a pohár száját. Az olvasztott méhviaszt öntsük bele a pohárba, ez viszonylag gyorsan kihűl. Ha már teljesen megszilárdult, a műanyag poharat le kell vágni a gyertyáról és kész is.

Egyszerűbben is lehet méhviaszból gyertyát készíteni. Szintén az méhész szaküzletekben lehet kapni viaszlapokat. Ebből lehet kisebb, vagy nagyobb darabokat vágni, a kéz melegétől annyira felmelegedik, hogy könnyedén fel lehet csavarni, előbb azonban ne felejtsük el a kanócot belehelyezni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek