OtthonKészíts egyedi hűtőmágnest!

Készíts egyedi hűtőmágnest!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hűtőmágnes igencsak divatos eleme lett a lakásnak. Azon túl pedig, hogy közkedvelt és elég elterjedt darab, otthon is könnyen elkészíthető. Egy kis ügyességgel tehát egyedi hűtőmágnesekkel díszítheted a frigót, vagy ajándékként családtagjaidat, barátaidat is meglepheted velük!

A hűtőmágnes készítéshez szükséged lesz néhány könnyen beszerezhető eszközre, kellékre. A legfontosabb, hogy meglegyen az a tárgy, amelyből a díszítőelem elkészül. Aztán kell még hozzá átlátszó, erős és azonnal ható ragasztó, olló vagy más vágóeszköz, kisebb üvegdarabok és körömnagyságú mágnesdarabok.

Fotó: Windell Oskay – Flickr

1. lépés – válaszd ki a hűtőmágnes képét! Itt szabadon engedheted a fantáziád, és abból készítesz dísztárgyat, amiből éppen csak szeretnél. Lehet az egy régi fotó, egy folyóiratból kivágott kép, egy képeslap, egy kartondoboz, egy kis méterű térkép, textília vagy csomagolópapírdarabka, akár szárított gyümölcs, kis fatoboz, száraz falevél vagy ezek kombinációja, a lényeg, hogy megfeleljen az elképzelésednek.

Ha elég ügyes vagy hozzá, rajzot is készíthetsz a megfelelő méretre vágott lapra, vagy a számítógépen is szerkeszthetsz egy képet, amelyet majd kinyomtatsz. Egy számodra kedves családi kép, a gyerekek rajzai vagy egy kivágott részlet egy levélkéből mindennapos kellemes látvány lehet, egy kis mágnes segítségével.

2. lépés – az üveglapocskák! A barkácsboltokban biztosan találsz kerek vagy szögletes formájú átlátszó üveglapocskákat. Ezekből kell beszerezned annyit, ahány mágnest készíteni szeretnél. Otthon mosd meg alaposan őket, langyos vízzel és szappannal, hogy a ragasztó majd jól befogja azok felületét.

3. lépés – a méretre vágás! Ha sikerült kiválasztanod a hűtőmágnesre kerülő fényképet, illusztrációt, ezt pontosan akkorára kell vágnod, amekkora az üveglapocska. Hogy ne tévedj az ollózáskor, rajzold egyszer körbe a mintát egy ceruzával, majd a kapott vonal mentén haladj.

Amennyiben egy nagyobb méretű anyagról vágsz ki egy kisebb darabot, gondold egyszer át és próbáld magad elé képzelni a kisebb részletet. Ha az megfelel az elképzeléseidnek, máris hozzáláthatsz. Azonban ha úgy véled, némi módosítás ráférne az ábrára, addig tedd meg, míg a darab egészben van.

4. lépés – illeszd össze a képet az üveggel! Úgy vedd számításba, hogy az üveg kerüljön felül, megóvva a papírt vagy textíliát a nedvességtől, portól. Tégy egy vékony réteg ragasztót a képre, majd helyezd el rajta az üveglapot úgy, hogy azok végül légmentesen, teljesen fedjék egymást. A ragasztófölösleget azonnal töröld le az üveg széléről!

5. lépés – ragaszd fel a mágnest is a képre! Amikor a munkád teljesen megszáradt, jöhet a mágnesdarabka is. Ezt egy csepp ragasztóval illeszd a kép hátuljára. Egy kis nyomással tartsd meg a mágnest, míg a helyén marad, aztán várd, hogy végképp megszáradjon alatta a ragasztó.

Egyéb hűtőmágnes-ötletek

– A sörösüvegek színes kupakjából is érdekes hűtőmágnesek készíthetők. Őrizd meg azokat, amelyeket elhajlás nélkül sikerült eltávolítani az üvegről, majd mosd meg, és egy kevéske ragasztót nyomva a belsejükbe, ragassz rájuk egy picike mágnest. És már kész is!

– Ha eltörött egy üvegedényed, vagy ha egy üvegnek lett annyi, a nagyobb darabokat tartsd meg. Bizonyosodj meg, hogy ezek szélei nem élesek, és nem fogja senki sem megvágni magát velük, aztán jöhet a dekorálás! Színezd őket kedvedre – üvegfestékkel vagy temperával (amelybe ha egy kis ragasztót keversz, ellenáll a nedvességnek). Végül pedig ragaszd fel rájuk a mágnest!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek