HolotropikumKerüljük az olcsó kolbászok fogyasztását

Kerüljük az olcsó kolbászok fogyasztását

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kimutatható összefüggés van a feldolgozott vöröshús-készítmények fogyasztása és a szív egészsége, valamint a súlyos, halálos szívbetegségek előfordulási aránya között – derült ki a Cohort of Swedish Men svéd kutatásból, amely során több mint 37 ezer, 45-79 év közötti férfi egészségét és életmódját vizsgálták átlagosan 12 évig.

Fotó: Steven Depolo/Flickr.com
Fotó: Steven Depolo/Flickr.com

A szakemberek arra jutottak, hogy a kutatási alanyok körében a szívmegállás, valamint a halálos szívmegállások előfordulása egyenes arányban emelkedett az alanyok étrendjében található feldolgozott vöröshús-készítmények előfordulásának arányával – olvasható a szivderito.hu-n.

Kiderült, hogy akik a legnagyobb mennyiségű kolbászfélét fogyasztották (napi 75 grammnál is többet), azok esetében a szívleállás miatt bekövetkezett halálesetek kockázata 2,43-szerese volt, mint azoknál, akik a legkevesebb feldolgozott vöröshús-készítményt (napi 27,9 grammnál kevesebbet) fogyasztottak. A kutatók számításai szerint minden, plusz napi 50 grammnyi vöröshús-készítmény 8 százalékkal növelte a szívmegállás, és 38 százalékkal a halálos szívmegállás kockázatát.

Dr. Joanna Kaluza, a Varsói Élettudományi Egyetem kutatója szerint azért ad okot aggodalomra, mert ez a kockázat teljes mértékben független az egyéb szív- és érrendszeri kockázati tényezőtől, a napi kalóriabeviteltől, a zöldségek és a hal, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztási arányától. Vagyis a kockázatoknak azok is ki vannak téve, akik ugyan egészséges életet élnek, de nem vetik meg a kolbászféléket.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a feldolgozatlan vörös húsok (a szeletelt és darált sertés-, marha- és borjúhús) nem okoztak a kolbászfélékéhez hasonló kockázatnövekedést. A következtetésekből kiderül, hogy a feldolgozott húskészítmények káros hatást főleg a túlzott sózásnak illetve a a füstölési és tartósítási eljárás során használt vegyületek okozzák.

Mindezek az eredmények ugyan vészjóslóak is lehetnek, ám nem jelentik azt, hogy teljesen mellőznünk kell a kolbászt a mindennapokból. Ami fontos, hogy inkább kevesebbszer fogyasszunk feldolgozatlan hústermékeket, és azokból is a jó minőségűt vásároljuk. Továbbá igyekezzünk azokat a készítményeket beszerezni, amelyek kevés tartósítószert tartalmaznak, vagy ami a legjobb, vásároljunk háztáji termelőktől, mivel esetükben szinte kizárt a tartósítószer használata.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek