Kuriózum“Kérek két kávét, egyiket felfüggesztve”

“Kérek két kávét, egyiket felfüggesztve”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mit jelent a felfüggesztett kávé? A hagyomány Bulgáriából ered, és alapvetően a rászorulókat, a nincsteleneket segítik ezzel a szokással úgy, hogy két kávét, menüt, üdítőt fizetnek ki, és csak egyet fogyasztanak el.

Fotó:  Calgary Reviews
Fotó: Calgary Reviews

A rászoruló, nincstelen, utca embere bármikor bemehet a lokálba, és kérhet egy felfüggesztett adagot magának – fizetés nélkül. Mára több mint 150 kávézó csatlakozott ehhez az opcionális és karitatív kiszolgáláshoz.

A hagyomány ugyanakkor nem teljesen bolgár eredetű. Az első ilyen karitatív szolgáltatás Olaszországban, Nápolyban született, ahol a tehetősebb polgárok több kávét fizettek ki, mint amennyit elfogyasztottak, majd ezeket a kiszolgálóknál hagyva a nincstelenek javára kínálták fel. Meglepően nagylelkű gesztus a zsíros olaszoktól, de méginkább értékelendő egy olyan országban, mint Bulgária, amely az EU egyik legszegényebb, gazdaságilag leglecsúszottabb országa. A nápolyi hagyományból táplálkozva itt is „felfüggeszthető” nem csupán kávé, de tea, menü, édesség, kenyér, és szinte bármi azokból a shop-okból, amelyek csatlakoztak a mozgalomhoz.

A jelenség Bulgária tőszomszédjában, Romániában is felütötte a fejét. Brassó városa mondhatja magát az elsőnek, ahol „felfüggesztett kávét” lehet rendelni, és a Bistro de l’Arte az első ilyen kávézó az országban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek