OtthonKépzőművészeti remekművek a lakberendezésben

Képzőművészeti remekművek a lakberendezésben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A dekorációs elemek szerepe, hogy kiegészítsék és otthonosabbá tegyék egy lakás belterét. Válasszunk akár egyszerű, különösebb érték nélküli tárgyakat, vagy valóságos remekműveket, valamennyi tárgy lényege, hogy harmonikusan beleolvadjon a környezetbe, és passzoljon a többi elemhez.

kep-kanape

Ha a dekoratív párnácskák, a vázák vagy a mécsesek mindenki keze ügyében vannak, és könnyen össze lehet őket társítani a többi lakberendezési tárggyal, addig a képzőművészeti alkotásokat sokkal komolyabb feladat találtatni a környezettel. Emiatt valóságos kihívást jelentenek a szép kedvelőinek.

Amennyiben rajongsz a művészetért, és felhalmoztál már egy jókora gyűjteményt festményekből és szobrocskákból, rendezz be egy külön szobát, ahová ezeket a tárgyakat kiállíthatod. Így hozhatod létre saját galériádat. Azonban ha egyetlen festményt szúrtál ki magadnak, aminek már a helyét is tudod, a megvásárlása előtt jó számolnod néhány fontos dologgal.

Nem minden festmény képes idomulni bármilyen lakberendezési stílushoz. Például a klasszikus belterekhez a természetet ábrázoló képek, festmények illenek, olyan keretekben, amelyek tükrözik a többi dísz jellegzetes vonásait.

Aztán, olyan színű és színskálájú alkotást válassz, ami összhangban van a helyiség színvilágával. Hálószobákban inkább a portrék és a tájképek ajánlottak, pasztell-színekkel. A sárga főként a gyerekszobába, a kék pedig a dolgozószobába kerüljön. Az előtérben a kisebb méretű festmények, rajzok kapjanak helyet, amelyek felkelthetik az érdeklődést, ha kontrasztos háttér áll mögöttük.

Jó, ha a festmény visszaadja a bútorzat alapvonásait (színeit, idomait). Egy fekete-fehérben elkészített festmény például folytatásra lelhet a kanapé fekete-fehér huzatában, vagy a tájképen pompázó zöld tavaszi táj pedig a díszpárnákban.

Figyelned kell a kép elhelyezésére is. Fontos, hogy annak központi eleme, mondanivalója szemmagasságba kerüljön. Annak mérete arányos kell legyen a fal és a bútorzat méreteivel. Ennek értelmében, egy kisebb festmény jól mutat egy keskeny falon, míg egy nagyobb darab a tágas helyiségekben nyújt igazán szép látványt.

Amennyiben több festményt csoportosítanál, vedd figyelembe azok méreteit, és helyezd őket egymás mellé úgy, hogy logikus kapcsolat is legyen közöttük. Próbálj meg minden elemnek elegendő helyet szánni, hogy az összhatás végül elegáns és szellős legyen.

A látványnak lenyűgözőnek kell lennie, amelyben a művészetnek bele kell olvadnia a dekorációba, de ugyanakkor a dekorációnak ki kell emelnie a művészetet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek