Mielőtt Julia Child nemzetközileg is elismert hobbijának szentelte volna az életét, beismerte, hogy, amikor még kém volt, egy igen fontos szakmai hiba jellemezte őt, mégpedig az, hogy túlságosan impulzív volt. Ez a tulajdonsága viszont nem állított komolyabb akadályokat elé, éppen ezért igen sikeres volt ezen a területen is.

28 éves korában Julia Child egy bútorüzlet reklámmenedzsereként dolgozott, de egy nap összetűzésbe keveredett az igazgatóval, így azonnal elbocsátották. “Egy taktikai hibát követtem el, és kidobtak” – magyarázta, majd jelentkezett egy második világháborús kémügynökséghez, amely azóta a jelenlegi CIA lett.

Mikor jelentkezett az új állásra, Julia hajadon volt, a leánykori neve pedig McWilliams volt. Az interjún ezt a véleményt írták róla: “Kellemes, éber, tanulékony és nagyon magas (1,88 m)” – jegyezte le róla az a személy, aki kikérdezte az állásinterjún.

1942-ben megkapta az állást, kezdetben a hírszerző ügynökség irodájában dolgozott, majd ezt követően az ügynökség igazgatója, William Donovan közvetlen irányítása alatt állt. Ezeket az információkat évtizedekig titokban tartotta a CIA, és csak nemrég hozták nyilvánosságra.

1944-ben Julia közelebbi kapcsolatba került az egyik kollégájával, egy bizonyos Fisher Howe-val, aki később így beszélt róla: „Gyorsan megbarátkoztunk, Julia volt a titkárság vezetője, minden ügynökségi dokumentumot ellenőrzése alatt tartott, egy zseniális nő volt! Nagyon hatékony volt abban, amit csinált, éppen ezért érdemérmet kapott a háború utolsó két évében a kínai Chunkingban tett erőfeszítéseiért.”

Julia McWilliams nem egy hétköznapi kém volt, titokban egy távcsővel rejtőzködött a bokrok között, míg munkáját végezte. Érdemei között tudható az is, hogy feltalált egy olyan kémiai receptet, amely segítségével eltérítették a cápákat a vízbe helyezett robbanóanyagok elől. Ezt a keveréket használják ma is.

Julia 1946-ban az amerikai kormánynak dolgozott, amikor megismerkedett férjével. Nem sokkal később Paul Child-t Párizsba helyezték át, és a házaspár ottani tartózkodása teljesen új lehetőségeket nyitott meg Julia előtt.

Férje előkelő családból származott, így számára nem voltak ismeretlenek a pazar vacsorák, de Juliának nem volt tapasztalata a konyhában. Idővel viszont felfedezte a francia finomságokat, és bemutatta az ínyenc konyhát Amerikában is.

Beiratkozott egy párizsi gasztronómiai tanfolyamra, és otthon kezdett el mindenféle recepteket kipróbálni, férje nagy örömére. Julia Child 2004-ben halt meg, utolsó kívánsága az volt, hogy még egyszer megkóstolhassa a francia hagymalevest, ami a saját tökéletesen elkészített receptje alapján készült.

Életéről film is készült Julie & Julia – Két nő, egy recept címmel, melyben a főszerepet Meryl Streep, Amy Adams és Stanley Tucci játszották.

Fotó: Julia Child Fundation/Instagram

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.