KuriózumJuhtenyésztésbe kezdtek EU-s pénzből a 21 éves ikerlányok

Juhtenyésztésbe kezdtek EU-s pénzből a 21 éves ikerlányok

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Egy 21 éves nagyváradi ikerpár tökéletesen ötvözi az állattenyésztést és az egyetemi tanulmányokat. A lányok a nagyváradi egyetem környezettudományi karának hallgatója, ám emelett két farmnak is a tulajdonosai, ahol ezer juhot, kilenc tehenet és méheket tartanak.

juhok

A farmokat EU-s pénzekből létesítették, és munkájuk során nagy segítségükre vannak a szüleik. Hétközben a lányok egyetemi kurzusokat hallgatnak, míg hétvégén a szüleikkel az állatokat gondozzák. Denisa és Daniela büszkék a vállalkozásukra, ám elismerik, mindez a szüleik segítsége nélkül nem jöhetett volna létre, hisz induláskor a szüleik 400 juhot bíztak rájuk.

A lányok szerint nagyon nehéz volt az indulás, és most sem könnyű, hisz számos kritériumnak kell megfelelni, de eddig minden rendben ment. Az ikrek legutóbb 40 ezer eurót nyertek pályázaton, ennek egy részét már meg is kapták. A másik részéhez akkor jutnak hozzá, amiután a Bihar Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség terepszemlét tart a farmokon és fejlődőképesnek ítéli meg a gazdaságot. A cégeknek belföldi és külföldi partnerei egyaránt vannak, a hús- és tejtermékek forgalmazása így széles körben biztosított.

Az elmúlt hat évben 837 Bihar megyei fiatal költözött vidékre, hogy gazdálkodással és állattenyésztéssel foglalkozzon. 2013-ig az EU 40 ezer euró összeggel támogatta az ilyen típusú kezdeményezéseket, az összeg ősztől 50 ezer euróra nő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek