HolotropikumJobb a vonzó arcú férfiak immunrendszere

Jobb a vonzó arcú férfiak immunrendszere

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nők vonzóbbnak találják arcképük alapján azokat a férfiakat, akiknek tesztoszteronszintje magas, amelyhez erősebb immunrendszer is társul főként azoknál, akik keveset stresszelik magukat – idézte egy európai kutatócsoport friss megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Brit, finn, észt és lett kutatók 74, húszas éveiben járó lett férfit vontak be vizsgálataikba. A férfiaktól vérmintát szereztek be a hepatitisz B védőoltás beadása előtt, majd egy hónappal a vakcinálást követően. Mérték a részt vevő férfiak tesztoszteronszintjét, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, valamint a védőoltás után a vérükben megjelent ellenanyag mennyiségét, amely immunválaszuk erősségét jelzi.

A következő vizsgálatban szintén a 20-as éveikben járó lett nőket – összesen 94 főt – kértek meg, hogy a férfiakról készült fotók alapján osztályozzák a tesztben szereplő fiatalemberek vonzerejét egy 10 pontos skálán.

Kiderült, hogy a férfiaknál a magas tesztoszteronszint összefüggésben volt a vonzó arccal és az erőteljes immunválasszal is. A nők a legerősebb immunválaszt adó férfiakat vonzóbbnak értékelték, mint azokat, akik immunválasza gyengébb volt. A vérmintákban mért hormon- és ellenanyagszinteket a tesztelést végző nők természetesen nem ismerték.

A tesztoszteronszint és a vonzerő közti kapcsolat azoknál a férfiaknál volt a legerősebb, akiknél a stresszhormon legalacsonyabb szintjét mérték. Ez arra utal, hogy a stressz az immunrendszert is gyengíti, ezzel együtt pedig csökkentette a nők által adott pontszámokat.

A férfiak tesztoszteronszintje és immunrendszerük erőssége közti kapcsolatot már korábbi tanulmányok is vizsgálták, ám a mostani vizsgálatsor az első, amely a férfiak vonzerejét is összefüggésbe hozta az előbbiekkel.

A tanulmányt a Nature brit tudományos magazinban kedden ismertették szerzői részletesen.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek