KuriózumJó lett volna tudnom ezt a 3 dolgot, mielőtt elkezdtem volna meditálni!

Jó lett volna tudnom ezt a 3 dolgot, mielőtt elkezdtem volna meditálni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mikor először próbáltam ki a meditációt, nagyon kimerültem és azt éreztem, hogy értékes perceket pazaroltam el az életemből. Mikor a legkisebb lányom 5 éves lett, nagy kihívás elé állított, mert szörnyen csintalanná vált, amit nem tűrtem jól, ezért úgy éreztem, hogy ha nem teszek semmit, világgá szaladok.

Jó lett volna tudnom ezt a 3 dolgot, mielőtt elkezdtem volna meditálni!
Fotó: Pixabay.com

Hallottam a meditáció jótékony hatásairól, így eldöntöttem, hogy kipróbálom. Annyit hallottam a meditációról, hogy csendben kell ülni, és törekedni kell arra, hogy minden gondolatot egy időre kizárj a fejedből. Nos, már 18 hónapja meditáltam, de úgy éreztem, hogy az egész értelmetlen, frusztráló, és nem használ, és az életem egyáltalán nem lett könnyebb.

Ma azonban már egy nap sem telik el meditáció nélkül. Sikerült megteremtenem egy szellemi békeszigetet a fejemben, ahol tele van minden hálával, pozitívummal.

Most megszeretnék osztani 3 dolgot, ami segít ráérezni a meditáció lényegére, hiszen ha annak idején én ezt tudtam volna, akkor könnyebben megvalósíthatom azt a szintet, ahol ma tartok.

Íme!

1. Érdemes szakemberhez, csoporthoz fordulni, ahol irányítanak, segítenek, hogy erőteljes és pozitív hatású élményben legyen részed

Ez azért jó, mert ha egyedül kezdesz meditálni, nehéz fél percnél tovább egy helyben, csendben ülnöd. Egy oktató közbenjárása révén sokkal hatékonyabban eléred azt az állapotot, amely jótékonyan hat rád és motivál is.

2. A szív-koherencia az egyik legerőteljesebb meditatív gyakorlat, amit megtanultam

Ez a módszer annak remek, aki gyakran időhiányban szenved. És még tudományosan is bizonyított a gyakorlat jótékony hatása, amelyről a HeartMath Institute megbízásából született egy tanulmány.

A gyakorlat nagyon egyszerű: találj egy olyan helyet, ahol biztonságban érzed magad, és ahol nyugodtan behunyhatod a szemed. Ha a szemeid csukva vannak, akkor két ujjadat, vagy a tenyeredet helyezd a mellkasodra, és üzend meg a tudatodnak, hogy ebben a pillanatban erre a részre összpontosítasz. Vegyél mély lélegzetet, majd fújd ki, jó ha hangja is van a tüdődből kiáramló levegőnek. Még párszor lélegezz így, és érezd, hogy elönt a biztonság és a nyugalom. Utána lélegezz normálisan, és lassan gondolj azokra a dolgokra, amelyekért hálás vagy, és vizualizáld is azokat a dolgokat, embereket, érzéseket. Maradj ebben az állapotban, ameddig jólesik. Már 5 perc meditációval remekül megteremtheted a testi-lelki harmóniát az életedben.

3. A meditáció lényege nem az, hogy kiürítsd a gondolatokat a fejedből, vagy, hogy kontrollálj minden gondolatot

A meditáció arról szól, hogy adj magadnak egy esélyt, hogy megfigyelhesd a gondolataidat. Én megszállott kontrollmániás vagyok, és nem csak az én életemet, de a környezetemben lévő többi ember életét is olykor szeretném irányítani, jobbá tenni. Elsőként ezért is akartam kipróbálni a meditációt, hogy úrrá legyek a gondolataimon, hogy jól érezzem magam, hogy céljaim legyenek, de tévedtem, mivel a meditáció nem erről szól. Rájöttem, hogy a gondolataim is én vagyok, így nem kell kontrollálnom azokat, hanem válogatnom kell közülük, mégpedig azokat, amelyek jó érzéssel töltenek el. Mikor ez sikerült, úgy éreztem, hogy önmagam vagyok, nem pedig millió gondolatból tevődök össze.

Remélem, sikerült egy kicsit tiszta vizet öntenem a meditáció poharába.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek