HolotropikumJó hír, azoknak, akik rettegnek az injekciós tűtől!

Jó hír, azoknak, akik rettegnek az injekciós tűtől!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan sokan emlékeznek még az óvodai, iskolai kötelező védőoltások beadásakor kitörő pánikra. Egyes gyerekek még a pad alá is képesek voltak elbújni, mások pedig már azelőtt elkezdtek sírni, szipogni, mielőtt még a nővérke kibontotta volna az első műanyag fecskendőt.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A Massachusetts-i Klinikán amerikai szakorvosok egy olyan lenyelhető pirulát fejlesztettek ki, amelyben több apró kis tűt is beépítettek, amelyek csak akkor bocsátják ki a hatóanyagot, ha leérnek a gyomorban és megtapadnak annak falán, itt ugyanis nincsenek fájdalomérző receptorok, tehát a beavatkozás nem jár semmiféle kellemetlenséggel.

Ez a módszer a cukorbetegségtől szenvedőknek lehet nagy segítségére, az inzulin beadása válhat ezáltal sokkal kényelmesebbé. A pirulát először sertéseken tesztelték, a 2 centiméter hosszú és 1 centiméter átmérőjű kapszulában található egy parányi tartály, amelyben a hatóanyag kapott helyett, a rozsdamentes acélból készült tűk hossza pedig 5 milliméter.

A pirula egy hét múlva távozott a gyomorból, a szakértők pedig nem észleltetek semmi olyat, ami esetleg valamilyen szöveti károsodást okozott volna a bélrendszerben. A kutatók olyan kapszulán is dolgoznak, amely lebomló polimerből, illetve cukorból tevődne össze, és amely ha lejut a bélrendszerbe, ott egyszerűen felbomlana, és a hatóanyagot direkt a bélfalba juttatná.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek