HolotropikumIsmerd fel a vérszegénység okait és kockázati tényezőit

Ismerd fel a vérszegénység okait és kockázati tényezőit

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vérszegénység akkor alakul ki, ha nincs elegendő erős, egészséges vörösvértest, amely az oxigént szállítja az egész testbe. Csökkent a vörösvértestek hemoglobin tartalma, amely megadja a vér vörös színét. Vérszegénység tízből egy tini lányt és nőt érint, de kialakul a férfiak és a gyerekek esetében is, gyakran társulva egyes betegségekhez.

no-fogja-a-fejet

Vérszegénység tünetei

Ha gyakran vagy fáradt, még akkor is, ha jól aludtál és energiaszegény vagy, ami miatt nem tudod ellátni a napi tevékenységedet, akkor érdemes már anémiára gondolni. Ez lehet egy kiváltó oka az enyhe memória vagy a hangulati problémáknak is. A tünetek skálája a súlyosság függvényében változik, de általában jellemző a gyengeség, szédülés, sápadt bőr.

A szívérrendszerrel kapcsolatos tünetek

Vérszegénység esetén kevesebb oxigén van a vérben, ami azt jelenti, a szív keményebben kell dolgozzon hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon pumpálni a szervekhez. Szívvel kapcsolatos tünetek a szívritmuszavar, légszomj, és mellkasi fájdalom.

gyermek

Vérszegénység gyermekeknél

Körülbelül egy, hét gyermek közül, vérszegénységben szenved 2 éves kora körül, leggyakrabban azért, mert nincs elég vas a táplálékában. Akik vashiányos vérszegénységben szenvednek, úgy érzik, hogy nem megfelelő dolgokat kell fogyasszanak, mint szennyeződések, agyag, kréta, jég, vagy keményítő. Gyermekorvosok minden gyermek esetén a vérszegénységet kötelesek ellenőrizni 12 hónapos kor körül . Kezelés nélkül, súlyos esetben a vérszegénység maradandóan befolyásolhatja az agy fejlődését.

Vérszegénység kockázati tényezői és okai

A női nem és a krónikus betegségek jelentik a legnagyobb kockázatot a vérszegénységre. Amikor a nők nagy mennyiségben veszítenek menstruációs vért, gyakran válhatnak anémiássá. A terhesség is megváltoztatja a test vértérfogatát és ezzel hozzájárul az anémia kialakulásához. Krónikus betegségek, mint például a vesebetegségek befolyásolják a szervezet azon képességét, hogy vörös vértesteket termeljen. Az alacsony vas, folsav vagy B12-vitamin szintje a táplálékban növeli a kockázatot. Bizonyos típusú vérszegénység azonban örökletes.

fiatal-lany-kalappal

Az alacsony vas bevitel

A diéta, amely kevés vasat tartalmaz vérszegénységet okozhat. A vas a növényekből és a táplálék kiegészítőkből nem szívódik fel, olyan hatékonyan mint a vörös húsból. Emésztési problémák, például a Crohn-féle betegség, coeliakia, sőt, akár a gyomor bypass műtét zavarhatják a vas felszívódását. De néhány élelmiszer és gyógyszer is beleszól a vas felvételébe. Ezek közé tartozik:Kalciumban gazdag élelmiszerek, kalcium kiegészítők, gyomorsav ellenes szerek, tea , kávé.

Vitaminhiány

A szervezetnek szüksége van a B12 vitaminra és a folsavra, hogy vörös vértesteket tudjon képezni . A diéta, amely nagyon kevés ilyen vitamint tartalmaz idővel vérszegénységhez vezet. Az autoimmun betegségek vagy emésztési problémák is megakadályozhatják az elegendő B12 vitamin felszívódását. Az állati eredetű élelmiszerek és gabonafélék jó forrásai a B12 vitaminnak. A folsav a zöld leveles zöldségek, gyümölcsök, szárított bab és borsó, a kenyér, tészták, és gabonafélék fogyasztása által vihető be a szervezetbe.

Betegségek

A krónikus betegség vagy fertőzés is okozhat a szervezetben anémiát. Ez a hemoglobin szintjének az enyhe csökkenését eredményezheti. Ha jelentős vérveszteség volt, akkor kialakulhat a vashiányos vérszegénység. Néhány gyógyszer és gyógyászati kezelés is kitehet a vérszegénység kockázatának. Beszélje meg orvosával, hogy ha szüksége van vas vagy egyéb kiegészítők használatára.

csalad-a-tengerparton

Csontvelő elégtelenség

Az aplasztikus anémia egy ritka rendellenesség, amely 1 /3000000 arányban jelenik és ebben az esetben a csontvelő nem termel elegendő vértestet. Nagy dózisú sugárzás, bizonyos kémiai expozíciók, vírusok, vagy autoimmun betegség, esetén alakul ki amikor a szervezet megtámadja a csontvelőt. Minden ötödik esetben öröklődik. Súlyos esetekben, a betegnek szükségük lehet vérátömlesztésre vagy akár csontvelő-transzplantációra.

Vérveszteség

A vérvesztés egyik leggyakoribb oka a vérszegénységnek. Bőséges menstruáció, fekélyek, sérülések, vagy műtét is okozhat vérveszteséget amely vashiányos anémiához vezet. A nőknél a menstruációs zavarok esetén amely sok vérvesztéssel jár gondolni kell anémiára.

vervizsgalat

Hibás vérképzés

Örökletes betegségek hatással lehetnek a szervezet vértermelésére A thalassemia esetében kevesebb a termelődő hemoglobin és így a beteg anémiában szenved. Hemolítikus vérszegénység esetén viszont gyorsan szétesnek a vörösvértestek és kiürülnek a szervezetből.

Sarlósejtes elváltozás

A sarlósejtes vérszegénység egy örökletes betegség, amelyben a szervezet által termelt hemoglobin kóros formát ölt. A normális esetben a vörösvértestek kerekded alakúak , azonban ebben az elváltozásban sarló alakot öltenek és ennek következtében összeragadnak. Ez megnehezíti számukra, hogy áthaladjanak az ereken, és sérülést okoznak a test szöveteiben. A patológiás vértestek gyorsabban meghalnak mint a normális alakúak.

Abban az esetben ha ki vagy téve bármelyik kockázati tényezőnek ajánlott szakorvoshoz fordulni a vérszegénység feltérképezésére. Következő bejegyzésünkben a vérszegénység kimutatását szolgáló kivizsgálásokról, diagnózisról és kezelésről olvashattok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek