HolotropikumIonizáló sugarakkal tartósítják a külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket

Ionizáló sugarakkal tartósítják a külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Számos szakember felhívta már rá a figyelmet, ám a jelenség mértékéhez képest mégis nagyon keveset beszélnek az élelmiszerek sugárzással való tartósításáról. Az élelmiszerek ionizáló sugárzással való tartósítása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és sok szakember szerint az egyik legegyszerűbb és legtisztább tartósítási eljárás, amely nem okoz az élelmiszerekben semmiféle elváltozást, ráadásul vegyszermentes eljárás.

ananasz

Ezzel szemben vannak, akik szerint viszont a sugártartósítás értelmetlen és veszélyes, a következményeit pedig még ismeretlenek. Az ilyen típusú tartósítás az EU területén is engedélyezett, így minden bizonnyal mindannyiunk asztalára került ionizáló sugárral tartósított zöldség és gyümölcs. A besugárzott élelmiszerek emberi fogyasztását eddig 37 országban engedélyezték, és a világon évente sok százezer tonna élelmiszert sugárkezelnek.

Magyarországon csak fűszereket, fűszernövényeket, szárított zöldségeket és gyümölcsöket lehet kezelni, ám más országokból importálhatók sugárzással tartósított élelmiszerek, amennyiben azok megfelelnek a magyarországi kezelés körülményeire vonatkozó követelményeknek, és van rajtuk megfelelő jelzés – olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalon.

A tartósítás mellett érvelők hangsúlyozzák, hogy az ionizáló sugárzás melegítés és adalékanyagok nélkül pusztítja el a baktériumokat és mikroorganizmusokat, ezért főleg olyan élelmiszerek esetében alkalmazzák, amelyek érzékenyek a hőkezelésre, pl. zöldségek és gyümölcsök. Mivel a WHO szerint az eljárással tartósított élelmiszerek semmiféle veszélyt nem jelentenek, így már húsok, a tenger gyümölcsi esetében is használják. Sőt, a krumpli, hagyma és fokhagyma csírázásának megakadályozása, a gyümölcsök túlérésének megakadályozása, és az élelmiszerek frissességének megőrzése érdekében is egyre szélesebb körben használják. Az eljárás során gamma sugarakat használnak, amelyek nem okoznak radioaktivitást.

A sugárkezelést ellenző szakemberek viszont azt hangsúlyozzák, hogy a vele kapcsolatos toxikológiai vizsgálatokat régóta, 1980 óta nem végeztek, mivel azok a támogatók szerint megfelelő mennyiségű bizonyítékot szolgáltattak. Az ellenzők hangsúlyozzák, hogy a sugárzás megváltoztatja az élelmiszer molekuláját, és a szövetállományt is roncsolhatja. Vannak kutatások, amelyek kimutatták, hogy a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának 96 százaléka is eltűnhet a sugárzás következtében. E mellett a sugárzás hatásai szabad szemmel is láthatók, hisz a tojássárgája folyósabbá és sápadtabbá válik, míg a hús kellemetlen utóízű lesz – vélik egyesek. A besugárzásnál használt sugármennyiség egy mellkasröntgen többszöröse, és nem készültek átfogó vizsgálatok a tekintetben, hogy ennek milyen hatásai vannak az emberi szervezetre.

Rengeteg kutatási eredmény jutott arra az eredményre, hogy a sugárzással tartósított élelmiszerek kromoszóma-elváltozásokat, termelékenység csökkenést okozhatnak, valamint halvaszületést is eredményezhetnek, ám ezeket a megállapításokat a WHO elszigetelt jelenségeknek tekinti, és nem veszi figyelembe.

A vita, mint láttuk eldöntetlen, de addig is amíg megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, lehetőleg fogyasszunk saját magunk által, vagy őstermelők által termelt zöldséget és gyümölcsöt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek