HolotropikumÍme a babérlevél elfelejtett jó tulajdonságai!

Íme a babérlevél elfelejtett jó tulajdonságai!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A babérlevelet évezredek óta használják, hiszen különleges ízt ad az ételeknek, sőt van olyan is, mint például a babérleveles krumplileves, melyet elképzelni sem tudnánk nélküle. Azonban azt, amit őseink még ismertek, mi már kezdjük elfelejteni. Fedezzük fel újra a babért!

baberlevel

Az ókori Görögországban a babérlevelet Apolló szent növényeként ismerték. Apolló volt az orvostudomány és a gyógyítás istene, de nem csak a testet gyógyította, hanem a lelket is megtisztította. Képes volt feloldozni a háború ideje alatt elkövetett bűnök alól. Ezért vált később a babérlevél a győztes római katonák jelképévé.

Később felfedezték, hogy a babérlevél illóolajtartalmának köszönhetően kiváló szélhajtó, köptető és méregtelenítő. A belőle készült kivonat, a babérlevélvaj, számos kenőcs alkotóeleme, melyet leginkább a reumatikus fájdalmak enyhítésére használtak. Emellett pedig nagy szerepe volt az idegrendszeri és szájüregi betegségek kezelésében is.

A babérlevél kiváló orvosság a hörghurut, gégegyulladás, influenza és asztma korai stádiumának gyógyítására. A fa kérgéből és a levélből égési sebeke, sérülések, vágások kezelésére készítenek krémeket. Régi hiedelem szerint a babér képes megvédeni a testet bármilyen külső sérelem, támadás ellen. Az indiánok viszont babérfüst segítségével érték el a lélek nyugalmi állapotát. Ha belélegezték, akkor pedig megtisztították a tüdejüket és a melléküregeket.

A másképpen nem gyógyuló sebekre készítettek babérból kenőcsöt, hiszen ez nagyon hatásosnak bizonyult. Az összezúzott és szeszbe áztatott babérlevél jó orvosság volt a láz csillapítására is. A középkorban az a hír járta, hogy a pestist is meg lehet gyógyítani a babérlevél segítségével.

Vigyázat, azonban az egyszerre nagyobb mennyiségben alkalmazott babérlevél hányingert, émelygést okozhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek