KuriózumIlyen a test, ha tenger közelében van

Ilyen a test, ha tenger közelében van

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi test közel 70 százaléka vízből áll, így nem meglepő, ha az emberre vonzóan hat a még nagyobb szervezet – az óceán/tenger. A tudósok nem találtak egyelőre magyarázatot arra, hogy miért tüzelnek hevesen az agy idegsejtjei, amikor tenger közelében tartózkodunk, de lehet, hogy nem is kell rá magyarázat, hiszen elég egyértelműnek látszik az ok.

Lássuk mi is zajlik le az érzékszerveink szintjén:

Fotó: public-domain-image.com
Fotó: public-domain-image.com

Hallás

Sokak életében gyerekkori élmény az óceáni vagy tengeri nyaralás. Ennek az emléke az, ami a legtöbb embert vonzza felnőttkorában is. A tenger ritmikus zúgására, hangjának vélt jelenlétére a kagylókban ki ne emlékezne.

Fotó: www.public-domain-image.com
Fotó: public-domain-image.com

Tapintás

A tengerben vagy óceánban való úszás a gondoktól való tehermentesítés érzését kelti a legtöbb emberben. Ugyanakkor a víz magas magnézium tartalma csökkenti az izomgyulladást. Ki ne emlékezne az érzésre, mikor beletúrja lábujjait a napsütötte, forró homokba.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Látvány

Amikor a tengerre és az udvarra néző szoba közül kell választanunk szívesen kiürítjük pénztárcánk csak, hogy lássuk azt a végtelennek tűnő kékséget, melynek látványa megnyugvással tölt el.

Fotó: public-domain-image.com
Fotó: public-domain-image.com

Ízlelés

Nem a legkellemesebb érzés, mikor az embert nyakon csapja egy hatalmas hullám és sós vizet nyel. Azonban a lenyelt sós víz segít a kimerültség leküzdésében, a vérnyomás egyensúlyban tartásában és a jó étvágy elérésében.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Szaglás

A légúti fertőzések ismert gyógymódja a tengeri levegő. Sok súlyos allergiában szenvedő beteg esetében nyújt segítséget a sós levegő belégzése, mely könnyíti a légzést és kitisztítja az arcüregeket.
Az óceán mindig hív, csak hallgatni kell testünkre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek