Az orchideák a fénykorukat élik, hiszen alig van napjainkban olyan ablak, ahol nem díszelegne egy ilyen egzotikus virág. Az ápolására viszont oda kell figyelni, mert az orchidea érzékeny, és ha nem kapja meg, amire szüksége van, elpusztulhat.

Így védd az orchideádat a kiszáradástól és a túlöntözéstől!

A gondozása nem nehéz

Azt kell tudni az orchideáról, hogy imádja a napfényt, de nem szabad direkt napfényre kitenni. A legjobb, ha egy átlátszó virágcserépbe ülteted, nem igényli az átültetést sem, mert minden változás “stresszel” jár a növény számára.

A túl sok vizet sem szereti, az első jele, hogy az orchidea túl van öntözve, az az, hogy a levelek egyre rosszabbul fejlődnek, a meglévők besárgulnak, és a gyökerei korhadásnak indulnak. Ilyen esetben azonnal le kell állni a locsolással, mert ha marad pár ép gyökér, akkor a virág újraéled.

Sokat segít, ha egy lefertőtlenített ollóval levágod az elkorhadt gyökérrészeket, majd vedd ki a cserépből a növényt, és ültesd át egy új, tiszta, cserépbe. A virágföldet tedd bele egy szűrőbe, engedj rá vizet, majd zárd el a csapot, és hagyd pár percig, hogy a vízfölösleg lecsöpögjön. A virágcserép aljára 3 cm vastagon szórj nedves földréteget, majd helyezd bele az orchideát, a végén pedig komposzttal töltsd fel a cserepet.

Csak akkor kell megöntözni ezután a virágot, ha a felső földréteg 3-6 cm vastagságban kiszáradt, ez azt jelent, hogy nyáron hetente kétszer, míg télen hetente egyszer elég vizet adni ennek az egzotikusan szép növénynek.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.