KuriózumÍgy tanítsuk takarékoskodásra gyermekünket

Így tanítsuk takarékoskodásra gyermekünket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Alig kezdenek cseperedni a kisgyerekek, a szülők máris malacperselyt adnak nekik ajándékba, hogy legyen amibe gyűjtsék az ajándék aprópénzt. A számos színben és formában kapható persely amellett, hogy megragadta a gyerekek fantáziáját, jó kezdet is lehet arra, hogy megtanítsuk gyerekeinket a pénzzel való takarékoskodásra.

gyerek-malacpersely

Az alábbiakban hét olyan jó tanácsot olvashatnak, amelyeket nem árt megfogadni, ha a pénzről beszélgetünk gyerekeinkkel.

Fogyasztási alternatívák: amikor a bevásárlóközpontban vagyunk és a gyerekünk a játékoktól kezdve, az édességeken át egészen a ruhaneműkig mindent bepakol a bevásárlókosárba, ne guruljunk dühbe. Magyarázzuk el szépen neki, hogy nincs szüksége minden termékre, és emlékeztessük, hogy mi is teszünk a perselybe, hogy egy általa vágyott nagyobb ajándékra – pl. bicikli – kigyűljön a pénz, amit csak akkor vehetünk meg, ha nem költjük minden pénzünket édességekre és játékokra.

Tanítsuk meg arra, hogy csak olyan dolgokat vásároljon, amire valóban szüksége van: ez a kitétel a család valamennyi tagjára érvényes, hisz mindannyian hajlamosak vagyunk pénzt adni olyan termékekre, amelyekre igazából nem is vágyunk.

Szabjuk meg a havi zsebpénz összegét: jó, ha havonta adunk egy minimális összeget a gyermeknek, hogy legyen tudatában annak, értéket bíztak rá, amellyel felelősen kell gazdálkodnia.

Ne beszéljünk hosszú távú tervekről: a napok, hetek sokasága még egy gyermeknek is hosszúnak tűnik, különösen akkor, ha megígérjük neki, ha néhány hónap alatt kigyűjti a pénzt, megveheti magának a kívánt tárgyat. Egy örökkévalóságnak fog tűnni számára, amíg eljön a pillanat, ezért ne említsünk neki semmit, annál nagyobb lesz a meglepetés.

A pénz értéke teljesen mást jelent, 4, 6, vagy 8 éves korban: ne lepődjünk meg akkor, ha a legkisebb gyerekünknek sikerült megmagyarázni az olcsó és a drága közötti különbséget, mire a nagyobbik testvére diadalittasan bejelenti, hogy látott az interneten egy táblagépet, ami csak 170 ezer forintba kerül.

A türelmet a legnehezebb megtanítani: türelem tekintetében a felnőttek sem állnak sajnos valami fényesen. Ne mondogassuk túl gyakran a gyermeknek, hogy legyen türelme addig, amíg megkapja a hőn áhított ajándékot, különösen, ha drága dologról van szó, mivel úgy fogják gondolni, hogy soha sem jutnak a birtokába, és úgy fogják értékelni, hazudtak nekik.

Tanítsuk meg az adakozásra: tudatosítani kell a gyermekben, hogy nemcsak saját igények kielégítésére érdemes spórolni, hanem karitatív célból is. Adakozáskor örömet szerzünk másoknak, ami minket is jóleső érzéssel tölt el, ráadásul növeli az empátiakészséget is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek