Valamennyien megküzdöttünk már legalább egyszer az életben a bőr alatt növekvő, inesztétikus és bosszantó szőrszálakkal! Az alábbi tanácsok elsősorban a férfiaknak szólnak, akik kénytelenek nap mint nap ezzel a problémával megbirkózni. De a nők is hasznos tippekre lelhetnek, ha éppen az ideális megoldást keresnék. Érdemes lesz követned ezeket, amennyiben elkerülnéd egyszer s mindenkorra ezt a kellemetlenséget!

bor-alatti-szorszal

Ha a szőrszálak okozta gyulladás a probléma, a bőrgyógyászok azt ajánlják a férfiaknak, növesszenek szakállt, főként ha a szőrzetük göndör. Szintén a dermatológusok mondják, hogy a bőr alatt növekvő szőrszálak egyedüli gyilkosa a csipesz. Igen, valóban ez a leghatékonyabb, de mellette még van egyéb kiút is!

1. Mit kell tenned, ha a szemöldökcsipeszt használod?

Néhány perc erejéig tégy meleg borogatást az érintett bőrfelületre, hogy felpuhítsd azt. Fertőtlenítsd a csipeszt, majd tépd ki vele a szőrt. Aztán fertőtlenítsd a bőrfelületet is. Amennyiben nem látod az elbújt szőrszálat, és csak gyanítod, hogy az lehet a gond, eszedbe ne jusson utána „horgászni”! Tartsd tovább rajta a meleg borogatást mindaddig, míg előbújik, és kövesd a fenti lépéseket.

2. Borotválkozás esetén, érdemes előtte beáztatni a szakállt: szappanozd be néhány percre az érintett bőrfelületet, majd alaposan tisztáld le. Ezután vidd fel a borotválkozásra való habot/gélt, és hagyd hatni 2–3 percig. Csak ezt követően láss hozzá a művelethez.

3. Ne borotváld túl rövidre a szőrt, erre a legalkalmasabb az elektromos borotva.

Sose használj duplapengés borotvát! Ez dupla problémát jelent – vélik a bőrgyógyászok. Míg az első penge magát a szőrszálat vágja el, addig a második bevág a bőr alá. Mi lesz az eredménye? A szőrszál ettől megcsavarodik és elbújik a bőr alatt. Tanulság: válts egypengés borotvára, vagy a kevésbé mély borotválkozást részesítsd előnyben.

4. Több irányban nő a szakállad?

Ideje megtanítanod arra, hogy egyenesen nőjön! Borotváld csak két irányból: lefele az arcon és felfele a nyakon. Semmiképp se összevissza. A szakértők szerint, az eredmény nem jelentkezik egyik napról a másikra, de ha kitartasz, akkor hónapok múlva az arcszőrzeted szót fogad neked. És használj természetes összetevőkből készült, krémes állagú arcszeszt, ami nem tartalmaz alkoholt. A kártékony baktériumok számát csökkentendő, érdemes teafa-kivonatot tartalmazó, kamillás vagy aloe verás gélt használnod aftershave előtt vagy helyett, ezzel is meggátolva a befele növő szőrszálakat.

5. Tanácsok hölgyeknek:

  • sose borotváld/szőrtelenítsd a lábad fel-le, végezd a mozdulatot csak lefele, a comboktól a boka irányába! Előtte mindig bugyoláld a bőröd melegvízbe áztatott törülközőbe.
  • kerüld a túl szűk nadrágokat, harisnyákat. Ezek kedveznek az izzadásnak, és nem engedik szellőzni a bőrt;
  • hámtalanítsd a bőröd hetente, és ne hanyagold el a napi higiéniát és hidratálást;
  • használj természetes készítményeket: teafa-kivonatot tartalmazó, kamillás, aloe verás vagy levendulás géleket, kenőcsöket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.