HolotropikumÍgy szabadulj meg a kellemetlen lábszagtól!

Így szabadulj meg a kellemetlen lábszagtól!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nyáron gyakorta megesik, hogy tele a “hócipőd” a meleggel és a lábizzadással. Az izzadt láb és a vele járó kellemetlen szagok még a magabiztos személyeket is kényelmetlen helyzetbe hozhatják, és szorongásérzés jelenhet meg, ha egy vendégségbe ki kell bújniuk a cipőből. Aggodalomra semmi ok, a Filantropikum.com összegyűjtött egy pár rafinált módszer az izzadás és a szagok semlegesítésére.

izzadt-labak

Miért izzad a láb?

A láb a dús beidegzés mellett nagyon nagy mennyiségben tartalmaz izzadságmirigyeket, amelyek a zárt térben és a hőségben naponta több 100 ml izzadságot is termelhetnek. A lábon nagy mennyiségben találhatók szaprofita baktériumok, amelyek a bőr felszínéről levált hámréteggel és az izzadságmirigyekkel együtt a kellemetlen szagok megjelenéséért felelősek. A sportolóknál gyakori az atléta láb, de a gombás fertőzések, a gyenge keringés, a cukorbetegség szintén hajlamosít erre a problémára.

A láb tisztán tartása kulcsfontosságú a láb higiéniájában. Használj langyos vizet és baktérium ellenes szappant első lépésként. A nyári időszakban olyan gyakran moss lábat, amilyen gyakran a komfortod megkívánja.

Lábfürdő

A fekete teában levő csersav nemcsak baktérium ellenes, hanem a pórusokat is összehúzza. Készíts lábvizet, amelybe 2 teatasakot áztass ki 15 percig és aztán 30 percig kényeztesd a lábad. Ugyanilyen hatással bír a zsályatea is, amelyet hasonló módon készíthetsz el. A vízhez adhatsz magnézium szulfát sót, melynek pórus összehúzó hatása bizonyított.

Semlegesítsd a szagokat

A kellemetlen szagokat a népi hagyományban a vízhez hozzáadott ecettel vagy koncentráltabb citromlével semlegesítették. Ezek a vegyi hatásuk által hatnak. Ha aromaterápiás üzletben jársz készülj fel a nyárra kakukkfűvel és levendula olajjal. A kakukkfű erős antiszeptikus-baktériumellenes hatást is biztosít.

Figyelem, a lábfürdőt mellőzd, amennyiben nyílt seb vagy horzsolás van a lábfejen.

A körmöt vágd rövidre, a hosszabb körmök alatt baktériumok milliói találnak búvóhelyre.

izzadt-lab

Tartsd szárazon a lábad

A fürdő után a lábfejet egy száraz törülközővel dörzsöld szárazra, a nedves láb nem tud levegőzni és elősegíti a baktériumok elszaporodását, táptalajt adva a gombás fertőzéseknek. A levendulaolajjal vagy citromolajjal dörzsöld be a lábfejed, ez hosszantartó kellemes illatot biztosít.

A dezodorok is segítségedre válnak. Amennyiben nincs kéznél egyedi, a láb izzadását gátló dezodor akkor a hagyományos dezodorok épp olyan hatékonysággal segíthetnek az izzadság megfékezésében.

Figyeld a talp és a lábujjak bőrét a túl sok szárítás berepedezetté és sérülékennyé teszi a talpad.

Nagyanyák fortélya

Ha már száraz a láb megelőzésképpen használj mentolos hintőport, de ha nincs lehetőséged beszerezni ne feledd a házi fortélyt és szórj a lábfejre szódabikarbonát, amely a nehéz szagokat semlegesíti. A finom porrá őrölt kukoricadarát is használhatod, amely felszívja a nedvességet.

A megfelelő zokni

Az izzadáshoz nagymértékben hozzájárulnak a szintetikus, műszálas zoknik, amelyekben a láb valósággal megfullad.  Cseréld le “zoknitárad” pamut zoknira és váltsd naponta többször, ahányszor szükségét érzed.

A lábkímélő cipő

A cipő lehetőleg legyen bőrből, szellős és apró lélegző nyílásokkal ellátott, így a láb frissebben marad. Amikor lehetőséged engedi, járj a fűben mezítláb, ez nemcsak egészséges, de még az immunrendszeredet is erősíti, gyengéden masszírozva a láb idegvégződéseit.

Raktározd okosan a cipőket

Használat után fontos a cipőt fényes és szellős helyen tartani, hogy az esetleges nedvesség elpárologjon. Semmi esetre se dobd egy nyirkos és sötét szekrény aljába azonnal.

Nyáron a cipők mosása és tisztán tartása is fokozottabb figyelmet igényel. A szárazon tartásra használhatsz cédrus gallyat (ciprus fa) és zeolitot, ez utóbbi egy vulkanikus eredetű ásvány és jó abszorbens és szagtalanító hatással bír. A cserélhető cipőbetétet leválthatod egy mentolos betétre, amely hosszú ideig biztosítja a cipő és ezáltal lábad frissességét.

Ha a lábon és körmökön gomba jelenik meg, vagy valamilyen krónikus betegségben (pl. cukorbetegség) szenvedsz és ez az oka a fokozott izzadásnak, akkor keress fel egy bőrgyógyász és kérj szakorvosi segítséget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek