HolotropikumÍgy szabadulhatsz meg a kellemetlen szájszagtól

Így szabadulhatsz meg a kellemetlen szájszagtól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nincs annál rosszabb, mikor valaki elhúzódik tőlünk vagy akár szemünkbe mondja, hogy büdös a szád.

A száj rendszeres tisztításával: nem csak a fogak mosásával, hanem a teljes szájtisztítással egészséges és kellemes szájszagot érhetsz el.

A legfontosabb szájszag felelősök a baktériumok, illetve a fogak közt maradt ételmaradékok. Amit azonban kevesen tudnak: az egyszerű fogmosás nem elegendő, hogy mindezt eltüntessük a szájunkból.

szajapolo-kellekek

1. Nyelvtisztítás: a nyelved sajnos olyan, mint egy bolyhos szőnyeg – kívülről lehet, hogy tisztának tűnik, azonban a szálak közt rengeteg kosz képes megbújni. A mindennapi fogmosás után használd fogkefédet, egy kanalat vagy nyelvtisztítót hogy tisztára moshasd a nyelved is.

Fogselyem – ugyanolyan szokássá kellene váljon a fogselymezés, mint a fogmosás. Nem kell megijedni, ha eleinte vérzik a fogíny, mert idővel elmúlik. Miután kitisztítottad fogselyemmel a nehezen elérhető részeket szagold meg a fogselymet. Érezni fogod, honnan jön a kellemetlen szájszag.

Használj szájvizet: a szájvíz hidratálja a szájat és segít a szájszag megelőzésében.

viz-ferfi

2. Hidratált száj: a száraz száj kellemetlen szagokat áraszthat. Ezért van az, hogy a legrosszabb reggel, felkelés után. Ugyanis éjszaka kevesebb nyál termelődik. A nyál természetes szájszag elleni szer, ugyanis azon kívül, hogy lemossa az ételmaradékot és baktériumokat, olyan enzimeket tartalmaz, amik antiszeptikus hatással rendelkeznek.

Rágógumi: a rágógumi serkenti a nyáltermelést, ezért olyan hatékony szájszag elleni szer. Azonban a benne található mentol sajnos pont az ellenkezőjét éri el: csökkenti a nyál termelését.

3. Megfelelő rágógumi választás: a már említettek alapján fontos, hogy jól átgondoljuk, milyen rágógumit válasszunk.

A legjobb választás a fahéjat tartalmazók, ugyanis a fahéj önmagában is baktériumölő képességgel rendelkezik. A xylitollal édesített rágók jobbak, ugyanis a cukor káros a fogakra nézve. Mi több, a xylitol gátolja a fogakon a baktériumok osztódását.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

4. Egyél banánt: azt már bizonyára tudod, hogy kellemetlen szájszagot okoz a hagyma, fokhagyma, sajt és kávé.

Azonban azt lehet nem tudod, hogy a szénhidrátszegény diéta keton leheletet okoz. Ugyanis a szervezet cukor hiányában zsírt bont le, ami kellemetlen szájszagot okozhat. Éppen ezért ilyenkor előnyös, ha almát vagy banánt fogyasztunk.

5. Fordulj szakorvoshoz: amennyiben mindezek betartása mellett is kellemetlen szag jön ki a szájadból, fordulj szakorvoshoz. Ő pontosabban meg tudja majd mondani, hogy honnan ered a szájszag.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek