Így roncsolja a DNS szerkezetét az alkohol!

Egy friss tanulmány szerint az alkohol így roncsolja a DNS szerkezetének felépítését!

Így roncsolja a DNS szerkezetét az alkohol!

Ma már számtalan bizonyíték van arra, hogy az alkohol lassan teszi tönkre az emberi szervezetet, ám most az Egyesült Királyság tudósai újabb ténnyel álltak elő. Az alkoholban található egyik anyag közvetlenül roncsolja a DNS szerkezetének felépítését!

A rágcsálókon végzett kísérletek során a kutatók egyértelműen az acetaldehid nevezetű anyagot nevezték meg, mint a DNS szerkezetének legfőbb ellenségét. Az acetaldehid az alkohol lebomlása során keletkezik (többek között ez az anyag felelős a másnaposságért is), ám ha túlságosan nagy mennyiség gyülemlik fel a szervezetben, akkor ez az anyag kikezdi a sejteket és a DNS-t is.

Prof. Keta Patel, a Cambridge-i Egyetem kutatóprofesszora szerint „Az még kétséges, hogy pontosan hogyan is károsít bennünket az alkohol.” – de hozzátette: „A kutatás eredményeképpen szilárd bizonyíték támasztja alá, hogy az alkohol lebomlása roncsolja a DNS szerkezetét, és azokat az őssejteket, melyek nélkülözhetetlenek a szövetfejlődéshez.”

„A mi kutatásunk arra világít rá, hogy az alkohol nem megfelelő lebomlása növeli a DNS alkohol által okozott károsodási lehetőségeit.” – mondta.

Ez a tanulmány jobban megérteti velünk, hogy a szervezet hogyan is reagál különböző vegyületekre, de sajnálatos módon a fentebb említett anyag ellen a testünknek nincs védekező mechanizmusa. Patel szerint a megvizsgált DNS szerkezetek legtöbbje vagy törlődött, vagy megsérült, ez pedig számtalan szövődményt idézhet elő, mint például rákos daganatokat.

Gondolj csak bele, a túlzott mennyiségű alkohol a legkisebb alkotóelemeidnél kezd szétszedni, miért kockáztatnád az egészségedet?

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top