KuriózumÍgy nyugtasd meg a gyerekedet, hogy elkerüld a cirkuszt! 10 praktikus mondat,...

Így nyugtasd meg a gyerekedet, hogy elkerüld a cirkuszt! 10 praktikus mondat, amely valóban hat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyerekek neveléséről csak az tud igazán hitelesen beszélni, aki maga is nevel egy, két, vagy netán több apróságot, akik bizony néha bedurvulnak, hisztiznek, sírnak, üvöltenek. Ezt egy szülő sem szereti, főként ha az adott helyzet egy boltban, ünnepi rendezvényen következik be.

Így nyugtasd meg a gyerekedet, hogy elkerüld a cirkuszt! 10 praktikus mondat, amely valóban hat!

A legtöbb szülő startból rávágja a “Hagyd abba a sírást!” mondatot, ha bömbölni kezd a gyereke, de ez az esetek többségében egyáltalán nem hat. Mint ahogyan a következő mondatok sem:

Fejezd be a hisztit!

Kérlek szépen, ne fárassz!

Légy szíves, ne hazudj!

Beszélj halkabban, mindenki minket bámul!

A nevelési szakemberek, pszichológusok szerint az említett mondatokat a fiatal szülők is saját szüleiktől hallották, így tovább adják, de ezek a mondatok amellett, hogy nem hatásosak, csak felerősítik a kicsikben a negatív érzéseket, és hosszabb távon akár az önbizalmuk is sérülhet. Továbbá a gyereket nem szabad megbüntetni verbálisan, a testi fenyítés is tilos, hiszen hagyni kell, hogy kifejezhessék az érzelmeiket, még ha azok negatívak is.

Az sem jó, ha a szülő számos kérdést tesz fel a zokogó gyerekének, hiszen így még jobban elfajulhatnak a dolgok. Az sem jó, ha a szülő témát akar váltani, mégpedig erőszakosan, mert a gyerekben így az az érzés alakul ki, hogy amit ő szeretne, az nem fontos. Az a szülő sem jár jól el ilyen helyzetben, aki azt mondja, hogy “Minden rendben van!”, ezt a gyerek is érzi, hogy nem igaz, inkább a probléma megoldására, konszenzus kialakítására kell törekedni.

A szülők meg kell értsék, hogy nem kell szégyenkezniük amiatt, ha a gyerek sírni kezd, sőt hasznos, mert a gyerekek még nem képesek irányítani az érzelmeiket, így sokkal jobb, ha kiadják magukból mindazt, amit éreznek.

Most következzen 10 olyan mondat, ami segít az indulatok csitításakor!

1. Gyere, beszéljük ezt meg.

2. Igazad van, nem lehet egy kellemes érzés.

3. Én veled vagyok. A te oldaladon állok.

4. Tudod, néha sírni jó, mert segít megkönnyebbülni.

5. Én megértelek.

6. Ha most nem szeretnél beszélni, magadra hagylak. De jó ha tudod, hogy én mindig itt vagyok, és ha beszélni akarsz, csak szólj.

7. Segítek, hogy minél gyorsabban megoldódjon a problémád.

8. Ha sírni akarsz, sírj nyugodtan.

9. Én mindig készen állok, hogy meghallgassalak.

10. Most megértem, hogy nem könnyű neked.

Ezek a pozitív mondatok megerősítik a szülő-gyerek közötti bizalmi kapcsolatot. Sokszor elég egy őszinte ölelés, és máris minden baj megoldódik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek