KuriózumÍgy nézhetett ki az igazi Mikulás

Így nézhetett ki az igazi Mikulás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A liverpooli John Moores Egyetem szakemberei elvégezték Szent Miklós (Nikolaosz) eddigi legrealisztikusabb arcrekonstrukcióját. Caroline Wilkinson professzor elmondta, a myrai püspök arcának megrajzolásánál az összes történelmi forrást és csontelemzési eredményt felhasználták.

42580

A kutatók a bejelentést Mikulás napjára, december 6-ra időzítették, és hangsúlyozták, hogy a munkálatok során figyelembe vették a történelmi személy törött orrát, ami hibásan gyógyult, és ez kemény arckifejezést eredményezett. A kutatások szerint ugyanakkor Miklósnak hosszú szakálla, kerek feje és szögletes állkapcsa volt.

Mürai Szent Miklós Patarában született 270. március 15-én és 343. december 6-án halt meg Myrában. A myrai püspök, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők és Kecskemét, valamint Gyergyószentmiklós védőszentje.

Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is. Miklós kultusza nem sokkal halála után kezdődött, a 6. században már templomot emeltek neki Konstantinápolyban. Nikolaosz a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek