Jelenlegi tudásunk alapján a meditáció egy olyan gyakorlat, ami segít a szorongás és stressz csökkentésében, illetve fokozza az érzelmi jólétünket. De mi történik az agyunkban meditáció alkalmával? A különböző technikák különbözőképpen hatnak agyunkra? Egy nemrég megjelent kutatást választ tud adni ezekre a kérdésekre.

A leginkább ismert meditációk közé tartozik a mantrák általi meditatív állapot, éber meditáció és az irányított meditáció. Az Oslói Egyetem idegkutatója, Svend Davanger szerint alapvetően az összes meditációk két fő csoportra lehet osztani: a koncentrációt igénylők és a nem irányított meditációk.

Meghatározása alapján a koncentrációt igénylő meditáció során a légzésre figyelnek vagy bizonyos gondolatra, ami kizárja a többi gondolatot.

Ezzel ellentétben a nem irányított meditáció során szintén a légzésre kell figyelni vagy valamilyen ritmusra, de a gondolatok vándorolhatnak, nincsenek kizárva.

Fotó: Norwegian University of Science and Technology
Fotó: Norwegian University of Science and Technology

Érdekes eredményekre jutottak

Kutatásukhoz 14 önkéntessel dolgoztak, akik jelentős eredményt tudtak felmutatni Acem meditációból, ami egy nem irányított meditáció. A kísérlet során mágneses rezonancia segítségével vizsgálták az alanyokat pihenő állapotban, majd meditáció közben, illetve megnézték azt is, mi történik a koncentrációs meditációk során az agyban.

Azt találták, hogy a nem irányított meditációk során a pihenő állapothoz képest az agy sokkal aktívabb volt, pontosabban az agy azon területei, amik az önálló gondolatok feldolgozásáért és az érzelmekért felelősek. Ezzel ellentétben a koncentrációt igénylő meditáció során az agy közel ugyanolyan aktivitási állapotot mutatott, mint pihenés közben.

A kutatók szerint lenyűgöző, hogy ekkora agyi aktivitást lehet elérni nem irányított meditáció segítségével.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.