Ha valaki nem alszik eleget, ami napi 7-8 órát jelent egy felnőtt esetében, akkor testileg és mentálisan is problémák keletkezhetnek, amelyek egyértelműek kihatnak a társas-szociális kapcsolatok alakulására is.

Így mehet tönkre a társas-szociális életed a kevés és rossz minőségű alvás miatt!

A University of California egyik kutatása szerint azok, akik keveset alszanak, és az alvás minősége is kifogásolható, nem csak táskás szemekkel fognak reggelente ébredni, hanem nagyobb lesz az esélye annak, hogy magányosnak, depressziósnak, elhagyatottnak fogják érezni magukat.

A Nature magazinban megjelent cikkben a szakemberek azt állítják, hogy a keveset alvók kevésbé fognak érdekesnek, szórakoztatónak tűnni más emberek számára, így nagyobb eséllyel szigetelődnek el, vesztik el a barátaikat.

A kutatók több kísérlet során igazolták, hogy a keveset alvók agyi funkciói rosszabbul működtek társas érintkezések során. Például egy ezer fős kísérlet során, ahol a résztvevőknek beszélgető emberekről kellett videókat nézniük, majd azt követően kellett rangsorolniuk azt, hogy mennyire érzik magukat egyedül, olyan eredmény született, hogy a rossz alvók többsége jóval magányosabbnak érezte magát, mint azok, akiknek nem volt gondjuk ezen a téren.

“Az ember alapjában véve társas lény, de azok, akik éjszakánként sokat forgolódnak, már nem fogják annyira kedvelni más emberek társaságát” – nyilatkozta Matthew Walker pszichológus, ideggyógyász.

Ez azért aggasztó, mert egyre több ember szenved krónikus magányosságban, az Egyesült Királyságban mintegy 2,4 millió ember érzi magát elszigeteltnek, magányosnak, ami súlyosabb esetben depresszióvá alakulhat át.

Ezért hangsúlyozzák a szakemberek azt, hogy az alvás nagyon fontos a megfelelő agyi funkciók működése szempontjából, ezért érdemes szakemberhez fordulni, ha valaki nem tudja kialudni rendesen magát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.