LélektárÍgy mássz ki a kudarcból és a tehetetlenségből - Ötödik adventi lelkigyakorlat!

Így mássz ki a kudarcból és a tehetetlenségből – Ötödik adventi lelkigyakorlat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ki ne élt volna már át élete során olyan helyzeteket amelyekben úgy érezte, hogy kudarcot vallott.

kudarc

A teljesítmény orientáltság világában nap mint nap egyre magasabbra kerülnek a célok és az elvárások. Egyrészt ezeket mások helyezik magasra, másrészt mi önmagunk.

A perfekcionista ember mindig tökéletességre törekszik és egyre többet vár el önmagától gyakran nem véve figyelembe a körülményeket. A körülmények, meg általában nagyon fontosak és nem tőlünk függnek. (pl. határidők). A túl magasra helyezett ugróléc és az között amennyit képesek vagyunk ugrani marad egy olyan rés ami maga a frusztrációs zóna.

A túl nagy elvárásoknak ha nem tudunk eleget tenni akkor a sikerélmény helyett a frusztrációt és a kudarcot tapasztaljuk meg.

A tehetetlenség érzésben erőtlenség van és kiszolgáltatottság is egyben.

Gyűjts erőt, dolgozd fel a múltad emlékeit, és jól figyelj, mert ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen. Az Igaz Ember nem menekül a múltjától, bármilyen sötét volt is, mert kudarcaiból lesz hatóanyag, vereségeiből diadal – tragédiái érlelik naggyá.
Müller Péter

Mai gyakorlatunk elsősorban önismereti jellegü és a legelőnyösebb ha adsz magadnak egy kis időt és válaszolsz a következő kérdésekre:

  • Összhangban van-e az amit elvárok magamtól azzal, amire képes vagyok? És mások esetében?
  • Mennyire fontos számodra az elismerés? Ki az akinek a leginkább az elismerésére vágysz?
  • Mikor érezted magad utoljára tehetetlennek és mivel kapcsolatban?

Vizsgáld meg, hogy nem-e egy olyan dolgot akarsz kontroll alatt tartani vagy megváltoztatni ami nem a te feladatod?
Amikor megválaszoltad a kérdéseket csendesedj el, gyújts egy gyertyát és kérd a Szellemi vezetőidet hogy segítsenek megtalálni azokat a célokat amelyek elérése összhangban van a képességeiddel. Segítsenek figyelmeztetni arra, hogy mindig tiszteletbe tartsd más szabad akaratát és ne várj el senkitől olyat ami ezt megszegné.

Adj hálát azokért a helyzetekért amikor van választási lehetőséged és legyél határozott és magabiztos hogy meghozd a lelkednek legfontosabb döntést. Azokban a helyzetekben meg amikor nincs lehetőséged választani fogadd el a Fennvaló akaratát.

Lelki egészségedre váljék!

Álmodni könnyű, egészen addig, amíg nem kell tennünk érte semmit. Mert nem kell szembenéznünk a kockázattal, a kudarccal, a nehéz pillanatokkal, és amikor megöregszünk, nyugodtan hibáztathatunk másokat – a szüleinket, férjünket, a gyerekeinket -, amiért nem valósítottuk meg az álmainkat.
Paulo Coelho

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek