HolotropikumAlternatív gyógyászatÍgy kezeld házilag a fogínygyulladást: nincs több duzzadás, nincs több vérzés!

Így kezeld házilag a fogínygyulladást: nincs több duzzadás, nincs több vérzés!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fogínygyulladás az ínybetegségek egyik leggyakoribb formája. Kezelésének kulcsa a megelőzésben rejlik, és szerencsére ez könnyedén elvégezhető. Most annak fogunk utánajárni, hogy hogyan is kezelhetjük házilag, gyorsan és könnyedén a fogínygyulladás kellemetlenségeit.

Így kezeld házilag a fogínygyulladást: nincs több duzzadás, nincs több vérzés!

Mi is a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás, mint ahogyan a neve is jelzi, az íny gyulladását takarja. Gyakran a lerakódott lepedék és a szájüregben letelepedett baktériumok okozza és az íny vérzésében mutatkozik leghamarabb meg.

Mivel a fogínygyulladás a fogínybetegségek egyik legenyhébb formája, korai kezelés esetén szépen korrigálható. Kezelés hiányában viszont súlyosbodhat, és akár olyan komoly gondokat is okozhat, mint a fogak meglazulása és kihullása. Ezt az előrehaladott állapotot periodontisisnek hívjuk.

Melyek az ínygyulladás tünetei és jelei?

A leggyakrabban előforduló tünetei közé tartozik:

  • vörös és duzzadt íny;
  • fogmosás és fogselyem használat után jelentkező ínyvérzés;
  • fogak és íny között jelentkező gennyesedés;
  • rossz lehelet;
  • visszahúzódott íny;
  • fogfájdalmak és fogvesztés (súlyosabb esetekben);

A fogínygyulladás orvosi kezelése:

Az első lépés, amit a szájüregünk egészségéért tehetünk az az, hogy komolyan vesszük a szájhigiéniát: rendszeresen mossuk a fogunkat és használunk fogselymet, emellett a dohányozásról is ajánlott lemondani.

Másodsoron kérhetjük fogorvos segítségét, aki professzionális módon képes eltüntetni a szájüregből a baktériumokat és a lerakódott lepedéket.

Az erre a célra kifejlesztett szájvizek használata is jó választás lehet, a bennük található Chlorhexidine nevezetű anyag gyengéden, mégis hatékonyan fertőtleníti az íny területeit.

Otthonilag is kezelhetjük a fogínygyulladást:

· Sós vizes kezelés: Sós vízzel való. 30 másodpercen át tartó öblögetés csökkenti a gyulladást és elősegíti a gyógyulási folyamatokat. Rövidtávon látványos eredményeket érhetünk el, hosszútávú hatásait még vizsgálják

· Olajos öblögetés: Az akár fél órán át tartó olajjal történő öblögetés kiváló otthoni gyógymód az íny duzzadtságának enyhítésére, használhatunk:

  • Kókuszolaj: a benne található laurinsav gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, ami hatékonyan kezeli az ínygyulladás tüneteit.
  • Szezámolaj: ez már egy fokkal gyengébb hatást képes produkálni, mint a fent említett kókuszolaj, de ha nincs más, jó alternatíva lehet.
  • Arimedadi olaj: ayurvédikus orvoslásban használatos növényi termék, meggátolja a lepedék lerakódását.
  • Napraforgóolaj

Ezek közül leghatásosabb, annak ellenére, hogy a legdrágább is, nem más, mint a kókuszolaj.

Egy másik gyógyhatású keverék, melyet otthon is elkészíthetünk:

A kurkuma és szegfűszeg együttese kiválóan képes enyhíteni a gyulladást. A kurkumát gél formájában is be lehet szerezni, míg a szegfűszeget otthon őröljük le. A kettőt vegyítsük össze és napi két lakalommal vigyük fel a problémás ínyre.

Ezen praktikákkal, a szájhigiénia betartásával, és a megelőzés segítségével házilag is megszüntethetjük az ínygyulladást. Fogvesztés esetén javasolj fogorvoshoz fordulni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek