GasztroÍgy készül a legjobb rizottó. A tökéletes rizs titka!

Így készül a legjobb rizottó. A tökéletes rizs titka!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rizsfőzés talán az egyik legtöbb odafigyelést igénylő művelet, hisz sokat kell kísérleteznünk vele, amíg olyanra sikerül, amilyenre elterveztük. Lássuk, hol rontjuk el a rizsfőzést:

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

1. Hideg vizet/alaplét használunk: amikor hideg vizet/levest öntünk a forró rizsre, a forrás folyamata lelassul. Ezért lassú tűzön egy serpenyőben adjuk hozzá folyamatosan, amíg magába nem szívott minden nedvességet.

2. Túl sokat/keveset keverjük: a folyamatos keverés által a rizs levegőt kap, a rizsszemek pedig kihűlnek és ragadóssá válnak. Ha nem keverjük időben, vagy egyáltalán a rizs odaragad a serpenyő aljához. A rizs összekeverése nagyon fontos szakasza a főzésnek, mivel a krémes állagot a rizsszemek egymáshoz súrlódása adja. Megoldás: időnként keverjük meg a rizst egy villával, de ne túl gyakran, és villát használjunk, amellyel finoman „gereblyézzük” a rizsszemeket.

3. Túl sok vizet/alaplét öntünk egyszerre: fokozatosan adjuk hozzá a vizet/alaplét, és hagyjunk időt a rizsszemeknek, hogy felszívják. Egy csésze rizshez négy csésze vizet/alaplét adjunk.

4. Ragadósra főzzük: a tésztához hasonlóan al dente módra főzzük a rizst. Az al dente egy olasz kifejezés. Ma már nemzetközivé lett, így a világ számos országában annak kifejezésére használják, amikor a tészta, rizs vagy akár bab illetve zöldségek haraphatóra, vagyis nem teljesen puhára vannak megfőzve. A cél, hogy legyen egy kis rugalmassága, azaz harapható legyen.

5. Nagy lábasban főzzük: ha nagy edényt használunk, a rizsszemek nem tudnak egymással érintkezni, és egyes csomók hidegen, nyersen maradnak. Válasszunk akkora edényt, amelynek átmérője megegyezik a főzőlap vagy a gáztűzhely főzőzónájának átmérőjével.

6. Alacsony hőfokon főzzük: lassú tűzön kell főzni a rizst, de ha a láng nagyon kicsi, nyers marad. Közepes lángon főzzük.

7. A zöldségekkel együtt főzzük: a két összetevőt külön főzzük, és csak azután keverjük össze.

8. Túl gyorsan adjuk hozzá a túrót, sajtót: a túró vagy a sajt hozzáadása szintén a művelet legvégén történik. Korábbi időpontban ugyanis zsírt ereszt és a rizs émelyítővé válik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek