GasztroÍgy készítsünk házi vajat

Így készítsünk házi vajat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kereskedelmi forgalomban is megtalálható hamisított vaj disznózsírt, marhafaggyút, halolajt vagy akár petróleumszármazékot is tartalmazhat.

vaj

A vajhoz ráadásul nagyon zsíros tejszín is szükséges, és ha nem a megfelelő helyről vásároljuk, könnyen meglepetésekben lehet részünk annak összetevőit illetően – hívja fel a figyelmet Gheorghe Mencinicopschi táplálkozási szakértő.

Szerinte ugyanis a tejszínt nagyon egyszerű hamisítani liszt, zselé, aludttej, tojásfehérje, kréta vagy gipsz felhasználásával. Ugyanez ráadásul a vaj kapcsán is elmondható, amit a legjobban állati vagy növényi zsírok hozzáadásával lehet hamisítani.

Azonban, ha házilag készítünk vajat, megszabadulhatunk attól a dilemmától, hogy a boltban vásárolt termék mennyire eredeti. A művelet csak 15 percet vesz igénybe. Mindössze egy 32 százalékos vagy annál magasabb zsírtartalmú tejfölre van szükségünk, amelyet konyhai robottal addig keverünk, amíg szétválik a zsír és a savó. A savót áttöltjük egy másik edénybe és 2-3 kanál forró vizet adunk hozzá. Addig keverjük, amíg sima nem lesz, majd ízlés szerint fűszerezzük.

Az eljárás az alábbi videón látható:

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek